fbpx Faglig svikt hos ambulansearbeider – fratatt autorisasjonen Hopp til hovedinnhold

Faglig svikt hos ambulansearbeider – fratatt autorisasjonen

Bildet viser en ambulanse.

Ville ikke gi oksygen før metningen var på 93 prosent og gjorde vurderinger i simulering som kunne vært katastrofalt for en ekte pasient.

Det skal mye til før Statens helsetilsyn tilbakekaller en autorisasjon på grunn av faglig svikt. Men hos en ambulansearbeider fant tilsynet store mangler i helsefaglig forståelse som skal begrunne undersøkelser, valg av tiltak og prioriteringer. Tilsynet fant at det å la ambulansearbeideren fortsette, ville sette pasientsikkerheten i fare. 

Dette kommer frem i Helsetilsynets rapport om saken.

Besto ikke resertifisering

Det var et helseforetak som meldte fra til tilsynsmyndighetene om en ambulansearbeider som var sertifisert på laveste nivå, men som ikke besto resertifisering, til tross for flere forsøk og tilrettelagt trening og veiledning.

Tilsynet har vurdert om det var grunnlag for å tilbakekalle autorisasjonen på grunn av grov mangel på faglig innsikt og uforsvarlig virksomhet. Det kom tilsynet frem til at det var.

Mangelfulle tiltak

Andre gang ambulansearbeideren var oppe til resertifisering, ble det gjort et valg om ikke å gi oksygen til en traumepasient før metningen var under 93 prosent. Det ble ikke benyttet måleverktøy for smerter, og ambulansearbeideren mente at pasienten kunne ligge på et ryggbrett i én time, selv om det var mistanke om pneumothorax. Ambulansearbeideren mente man skulle være obs på faren for pneumothorax og at dette kunne behandles med CPAP.

Vurderingsnotatet fra dette forsøket på resertifisering konkluderer med at dersom dette hadde vært en reell pasient, kunne tilstanden blitt betraktelig forverret grunnet mangelfulle tiltak og tiltak som aldri skulle vært utført. I verste fall kunne behandleren tatt livet av pasienten.

Også i de påfølgende resertifiseringsforsøkene ble det påpekt blant annet store mangler i undersøkelsesmetodikk.

Sjekket ikke pust og bevissthet

I et påfølgende forsøk på resertifisering, var caset en bevisstløs pasient med traume. Her fremkommer det i vurderingsnotatet at ambulansearbeideren holdt et ufullstendig kjevegrep og ville legge svelgtube uten å sjekke bevissthetsgrad. Pasientens pust ble ikke kontrollert med tanke på dybde og frekvens, hudfarge og om huden virket kald eller klam. Heller ikke bevissthetsnivå og pupiller ble kontrollert.

I enda et sertifiseringsforsøk, der scenarioet var en bilulykke, hadde pasienten pust og puls, men benet var amputert ved ankelen og blodet sprutet. Her gjorde ambulansearbeideren ikke manuell kontroll på blødningen, men valgte torniquet som det tok tid å gjøre klar. Da pasienten mistet bevisstheten, koplet ambulansearbeideren ikke det til blødningen. Instruktørens konklusjon var blant annet at «pasient ville gått i hypovolemisk stans på grunn av stor ytre blødning som ville latt seg kontrollere med riktige tiltak».

Spesielle saker

Antall helsepersonell som mister autorisasjonen sin, ligger forholdsvis stabilt på rundt 150 i året. I 2019 kalte Helsetilsynet tilbake til sammen 145 autorisasjoner fra 136 helsepersonell. 10 fikk tilbakekalt autorisasjonen der uforsvarlig virksomhet i form av svikt i pleiefaglige eller medisinske ferdigheter eller kunnskaper var grunnlag alene.

I et tidligere intervju med Sykepleien sa assisterende direktør i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi, at dette er spesielle saker, og at det skal veldig mye til for å miste autorisasjonen med en sånn begrunnelse.

Hadde skapt en utrygghet

Da Helsetilsynet varslet ambulansearbeideren at de vurderte å tilbakekalle autorisasjonen, ble det via advokat opplyst om at det var inngått avtale med arbeidsgiver om intensiv opplæring eller trening i en type lærlingstilling. Det ble også opplyst at ambulansearbeideren hadde hatt utfordringer med å komme tilbake på jobb etter sykmelding og at gjentatte sertifiseringstester uten tilstrekkelig tid til øving imellom hadde skapt en utrygghet hos ambulansearbeideren.

Arbeidsgiver valgte til slutt å avvikle ansettelsesforholdet, blant annet på grunn av mangel på grunnleggende teoretisk forståelse, samt mangel på systematisk undersøkelsesmetodikk. Til tross for blant annet møter og oppfølging var det liten utvikling på disse områdene, ifølge arbeidsgiver.

Kan påklages

Helsetilsynet har vurdert det som at det er svikt på områder som er helt grunnleggende å ivareta for en ambulansearbeider i ambulansetjenesten, og kaller derfor tilbake autorisasjonen. Vedtaket kan klages inn til Statens helsepersonellnemnd.

Fakta
Reaksjoner Statens helsetilsyn kan gi helsepersonell
  • skriftlig advarsel
  • suspensjon eller tilbakekalling av autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning
  • begrensning av autorisasjon
  • suspensjon eller tilbakekalling av retten til å rekvirere legemidler i gruppe A og B

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse