fbpx Økning i nødanrop om selvmord de siste ukene Hopp til hovedinnhold

Økning i nødanrop om selvmord de siste ukene

Illustrasjonsfoto AMK
PÅGANG: AMK-sentraler rapporterer om flere nødanrop om akutt psykisk helse i den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Marit Fonn

Flere av landets AMK-sentraler melder om økning i antall nødanrop og utrykninger som gjelder selvmord og akutt psykisk helse den siste tiden, skriver Vårt Land. 

Etter at Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag, bekrefter flere AMK-sentraler overfor avisen at flere av nødanropene enn vanlig har handlet om selvmord og akutt psykisk helse.

Dobling

– Vi har gått gjennom våre henvendelser til AMK siden andre juledag og funnet at det har vært om lag en dobling i antall henvendelser knyttet til psykisk helse og selvmordstanker sammenliknet med samme periode i fjor, sier Line Fuglehaug ved kommunikasjonsavdelingen Sykehuset Innlandet til Vårt Land.

Vestre Viken HF sier at medarbeiderne har merket en økning i henvendelser der dette er tema de siste ukene.

Stor pågang

Det har også vært stor pågang hos Kirkens SOS, Norges største nødhjelpstelefon. Generalsekretær Leif Jarle Theis sier til Vårt Land at de også tidligere har opplevd tilsvarende økning rundt store, dramatiske nyhetshendelser som 22. juli.

– At slike store, nasjonale hendelser fører til økt pågang hos hjelpetelefonene, viser viktigheten av å ha en kriseberedskap. Jeg mener generelt det er positivt at mennesker som trenger noen å snakke med, tar kontakt, sier Theis.

Her kan du få hjelp

– Akutt selvmordsfare? Ring 113 når det er akutt og står om liv.

– Ring legevakt på tlf. 116117 for rask hjelp.

– Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i din kommune.

– SOS-ChatKirkens SOS Anonym chattejeneste : soschat.no Åpent fra 1830 - 2230 på hverdager og 0130 på fredager.

– Alarmtelefonen for barn og unge – tlf. 116111

– Kirkens SOS, Krisetelefonen 22400040

– Mental helse, Hjelpetelefonen – tlf. 116123

– Mental helse, sidetmedord.no

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.