Både NSF og Spekter vil ha ny arbeidstidsavtale
Spekter krever at en ny avtale må løse helgeturnusen. NSF mener Spekters syn er for snevert i diskusjonen om sykepleierbemanning.
I går ble det kjent at Spekter sa opp arbeidstidsavtalen de inngikk med NSF våren 2018. NSF mener det er dårlige nyheter for helseforetak som allerede sliter med å få tak i nok sykepleiere.
Les også:Spekter har sagt opp arbeidstidsavtalen med NSF
Opp til Spekter hva som skjer videre
Arbeidstidsavtalen skulle gjøre det enklere å gi sykepleierne en mer forutsigbar arbeidstid, gi flere hele stillinger og råd for organisering av bemanningsenheter, tidbankordning og kalenderplaner.
Du kan lese mer om innholdet i avtalen på NSFs nettside.
Når avtalen er sagt opp, er det arbeidsmiljølovens bestemmelser som må følges. Men har Spekter og NSF planer om møtes for å lage en ny avtale?
Ifølge kommunikasjonssjef i Spekter, Ingvild Dahl Dørnes, er det ingen konkrete møter på gang. Hun skriver til Sykepleien i en e-post at Spekter som vanlig har løpende dialog med NSF.
– Arbeidstid er et av temaene vi diskuterer fortløpende, skriver Dørnes og legger til at Spekter er positive til å inngå en ny avtale.
NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, bekrefter at det ikke er avtalt noen konkrete møter angående rammeavtalene for arbeidstid. Men også hun er positiv til å inngå en ny avtale.
– Hva som skjer nå, må være opp til Spekter, det er de som har valgt å si opp avtalen før vi har forhandlet en ny.
Helgeturnus
Da det ble kjent at Spekter hadde sagt opp avtalen, begrunnet arbeidsgiverforeningen det blant annet med at avtalen ikke har gjort det lettere å få helgeturnusen til å gå opp.
– Dersom NSF ikke er villig til å inngå avtaler som betyr mer helgejobbing for sykepleiere, er Spekter likevel interessert i en ny arbeidstidsavtale?
– For helseforetakene er det avgjørende å få til avtaler som gjør det mulig å planlegge driften bedre og sikre at det er nok sykepleiere på jobb når det trengs. Det er godt dokumentert at det er i helgene bemanningsutfordringene er størst, skriver Dørnes.
Hun slår videre fast at det er flere brudd på arbeidsmiljøloven i helgene enn i ukedagene. Det er høyere sykefravær, og mer bruk av innleie.
– En eventuell ny avtale må bidra til å løse dette. Det er selvsagt ikke ensbetydende med at det blir hyppigere helgearbeid på alle, det finnes flere måter å løse dette på som vi gjerne vil diskutere med NSF.
Snevert fokus
Spekter sier det er helgene som fremdeles er den største utfordringen når det gjelder å få turnuser til å gå opp. Avtalen klarte ikke å gjøre noe med det.
– Er NSF villig til å inngå en eventuell avtale som vil bety mer helgejobbing for sykepleiere?
– Spekter har et altfor snevert fokus når de definerer helgene som det store, egentlige problemet. Det grunnleggende problemet er at helseforetakene mangler sykepleierkompetanse. Da hjelper det ikke å flytte arbeidstiden fra ukedager til helg, svarer Larsen i en e-post til Sykepleien.
Hun mener dessuten at arbeidstidsavtalen ga økt fleksibilitet og handlingsrom til å etablere arbeidsplaner som er tilpasset helseforetakenes driftsbehov, også i helgene.
– At avtalen nødvendigvis ikke løser alle utfordringene, var noe partene erkjente allerede da avtalen ble inngått, men det var et stort skritt i riktig retning, skriver Larsen.
Åtte helseforetak har brukt avtalen
Dørnes opplyser til Sykepleien at det kun er åtte helseforetak som har inngått avtaler basert på rammeavtalen.
– Den generelle tilbakemeldingene er at dette ikke har gitt ønsket effekt, skriver Dørnes.
Spekter oppgir at følgende åtte helseforetak har inngått avtale om kalenderplan i henhold til rammeavtalen:
- Helse Fonna
- Helse Førde
- Helse Nord-Trøndelag
- Helgelandssykehuset
- Oslo universitetssykehus
- Sunnaas sykehus
- Sykehuset i Vestfold
- Sørlandet Sykehus
I tillegg har to av helseforetakene i listen over, også inngått særavtale om tidbank. De to helseforetakene er: Sykehuset i Vestfold og Sørlandet Sykehus.
NSFs forbundsleder presiserer i en e-post at nye ordninger krever informasjon og opplæring av dem som skal ta det i bruk.
– Vi har dessverre erfart at Spekter ikke har vært innstilt på å investere tid i dette.
0 Kommentarer