fbpx Hvem tar over etter eldreminister Terje Søviknes? Hopp til hovedinnhold

Hvem tar over etter eldreminister Terje Søviknes?

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes
STATSRÅDSSKIFTE: Ut med Søviknes, men hvem kommer inn? Foto: NTB Scanpix, Terje Bendiksby

I dag, 20. januar, ble det klart at Frp går ut av regjeringen. Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes er en av dem som skal ut, men hvem skal inn?

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes er en av de sju statsrådene som skal erstattes. Mange sykepleiere er sikkert spente på hvem som skal overta. Erna Solberg ønsket imidlertid ikke å gi pressen svar på når det blir klart hvem som skal erstatte Frp-statsrådene.

– Rettferdig fordeling

– Det kommer når det kommer. Nå skal vi snakke med de andre partiene og bli enige om en rettferdig fordeling, sa Solberg.

Vanligvis utnevnes nye ministre i statsråd, som foregår på Slottet på fredager klokka 11. I noen tilfeller kan det kalles inn til ekstraordinært statsråd.

Hett tema

Hvordan regjeringen kommer til å offentliggjøre hvem som blir nye statsråder, er etter dagens pressekonferanse usikkert. 

Statsviter Johannes Bergh sier til NTB at fordelingen kan bli et hett tema framover.

– Jeg vil tro at Høyre vil få en enda mer dominerende posisjon. Solberg vil nok sikre at Høyre har flertall i regjeringen. Det er jo en regjering som må samarbeide med Frp i Stortinget, påpeker Bergh.

Terje Søviknes (Frp) blir ny folkehelseminister

Portrett av Terje Søviknes (Frp)
NY STATSRÅD: Nestleder i Fremskrittspartiet, Terje Søviknes, overtar posten som folkehelseminister. Foto: NTB Scanpix, Lise Åserud

Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Listhaug blir ny olje- og energiminister.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag formiddag.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg (H) til pressen etter statsrådet.

Hun kom ut på Slottsplassen sammen med de to Frp-nestlederne, som begge har fått nye jobber.

Tok til orde for sydenturer

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Det var da Listhaug (Frp) kom inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ifølge VG sa Erna Solberg onsdag at hun var fornøyd med å ha Terje Søviknes tilbake i regjeringen.

– Han har jobbet for godt med eldreomsorg i Os. Dette er nyttige erfaringer han kan ta med seg i regjeringen. Han har hatt et sterkt engasjement for eldreosorg og et godt liv for eldre, sa Solberg.

Statsministeren trakk frem dette fra Søviknes' karriere som Frp-ordfører i Os:

– Jeg husker han tok til orde for sydenturer for eldre. Dette viser et engasjement for enkeltpersoner. Jeg kjenner ham som er hardt arbeidende politiker, sa Solberg.

Tema tirsdag

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da Solberg inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Sliter på meningsmålingene

Dagsavisens «karakterbok » over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent».

Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet nok oppslutning til bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.