fbpx Babcock leverte en beredskap på 90 prosent i desember Hopp til hovedinnhold

Babcock leverte en beredskap på 90 prosent i desember

Ambulansefly i Nord-Norge

Beredskapen måles i det mulige antallet timer Luftambulansetjenestens ni fly kunne ha vært i beredskap dersom ingen av dem fikk beredskapsavbrudd.

Selskapet Babcock, som i fjor tok over landets ambulanseflytjeneste, leverte en beredskap på 90 prosent etter beredskapsproblemene i desember.

Beredskap

I desember leverte Babcock en beredskap på 90,33 prosent med luftambulansetjenestens egne ni fly. Medregnet ekstra fly for kort- og langbane som selskapet selv satte inn i desember, leverte Babcock en beredskap på 95,57 prosent i siste måned av 2019, viser tall fra Luftambulansetjenesten.

To hendelser

Luftambulanseberedskapen ble svekket i forbindelse med to hendelser i desember. Først ble det oppdaget feil på propellene på flere kortbanefly i begynnelsen av måneden. Det førte til at fire av dem ble satt på bakken, mens de seks gjenværende kortbaneflyene ble ilagt strengere værrestriksjoner.

Deretter ble fly satt på bakken grunnet sykdom hos personellet i julehelgen.

Totalt leverte Babcock en beredskap på 87,27 prosent i andre halvår i 2019 etter at selskapet tok over som operatør for alle landets ambulansefly fra 1. juli i fjor.

Oppstarten i juli var desidert dårligst, med en levert beredskap på 69,86 prosent innenfor Babcocks ansvar.

Beredskapen måles i det mulige antallet timer Luftambulansetjenestens ni fly kunne ha vært i beredskap dersom ingen av dem fikk beredskapsavbrudd.

Høie er fortsatt ikke fornøyd med beredskapen

Helseminister Bent Høie (H) ser alvorlig på at luftambulansetjenesten i Nord-Norge tidvis har vært svekket. Han er fortsatt ikke fornøyd med operatøren Babcock.

Helseministeren møtte i Stortinget onsdag, 15. januar, for nok en gang å redegjøre for situasjonen i luftambulansetjenesten.

Han pekte blant annet på at ordningen med bakvakt for pilotene ikke har fungert etter hensikten. For mange piloter har vært knyttet til Gardermoen, og for få har vært knyttet til basen i Nord-Norge.

De mange ekstratiltakene som er satt inn, har sørget for at beredskapen i sum har vært god, men det medfører samtidig at tjenesten blir mer kompleks, erkjente Høie.

– Jeg vil understreke at dette ikke er en optimal situasjon, sier han.

Ap: Fallitterklæring

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol mener den manglende evnen Babcock har til å sørge for fullverdig tilbud på egen hånd er en fallitterklæring for regjeringen.

– Tryggheten i nord settes på spill når sykehus på vinger – for det er det luftambulansen er – ikke er i full beredskap, sa hun etter redegjørelsen i Stortinget.

Fremskrittspartiet svarer at staten ikke har noen erfaring med luftambulanse, og at partiet ikke ser noen grunn til å bygge opp et statlig eid selskap for fly og helikoptre.

– Man behøver ikke være Mensa-medlem for å forstå at sykdom og tekniske problemer ikke er noe staten kan styre over, bemerker helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

Planen videre

Det er satt inn ekstra ressurser for å sikre god beredskap gjennom vinteren. 

  • Forsvarets legebemannede helikopter i Kirkenes. Står frem til 15. april.
  • Et jetfly i Tromsø. Står frem til 5. april.
  • Babcock har et ekstra fly på beredskap i Alta som bemannes med kortbanepiloter så raskt som mulig. Står i Finnmark til selskapet leverer jevn og høy beredskap med tjenestens ni fly.

Valgløfter fra Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier staten skal ta over luftambulansen dersom han bli statsminister etter neste års valg.

– Alvoret i denne tillitskrisen er gjort tydeligere av at regjeringen nå styrker luftambulanse-kapasitet med ekstra tiltak – ekstra jetfly i Tromsø og et ambulansehelikopter i Kirkenes – fordi folk i Nord ikke er trygge. Da vil jeg si: Arbeiderpartiet vil begynne arbeidet med statlig overtakelse når vi kommer i regjering, sier Støre til VG.

Ap-lederen sier de vil vise respekt for inngåtte avtaler og vil gå i dialog med Babcock for å finne ut hvordan det skal løses.

Støre mener at tilliten til utredningen om tjenesten som regjeringen har gående, svekkes fordi fagforeninger ikke representert.

Bent Høie er overrasket

– Jeg må si at jeg er overrasket over at Ap konkluderer før de har fått utredningen om tjenesten, som de selv har vært med på å be om. Støre er ikke opptatt av kompetansebasert politikk lenger og kan komme i en situasjon hvor ekspertutvalget foreslår en annen modell enn den Ap nå ideologisk går inn for, sier helseminister Bent Høie (H) til VG.

Blir Støre statsminister, lover han også at Finnmark skal få bli et eget fylke igjen. Ap-lederen er denne uken i Troms og Finnmark for å få innspill til partiets programarbeid.

Helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, stiller spørsmål ved Støres utspill om at tjenesten vil bli bedre om staten overtar.

– Det er mange i denne saken som har hatt politiske interesser av at Babcock ikke skal lykkes, og som har gjort nærmest hva de kan for å nettopp forhindre dette. Det er synd, ettersom alle først og fremst burde sett seg tjent med å sikre folks trygghet, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse