fbpx Styret i Helse Nord går inn for to sykehus på Helgeland Hopp til hovedinnhold

Styret i Helse Nord går inn for to sykehus på Helgeland

Sandnessjøen
ENSTEMMIG: Styret i Helse nord var enige om at hovedsykehuset skal ligge i Sandnessjøen. Foto: Birgitta Åstrand / Mostphotos

Et enstemmig styre i Helse Nord går inn for sykehus både i Sandnessjøen og Rana. Sandnessjøen får hovedsykehuset.

Det er klart etter et styremøte i Helse Nord onsdag.

– Vi har greid å få til et enstemmig vedtak. Hovedsykehuset skal ligge i Sandnessjøen, sør for Korgfjellet. Samtidig ser vi at Rana også får et mindre akuttsykehus, sier styreleder Renate Larsen til NRK.

Rana No skriver at forslaget som nå er vedtatt, innebærer at Helgelandssykehuset skal drives som ett sykehus, med to lokasjoner. Hovedsykehuset med administrasjonen skal ligge i Sandnessjøen. Mo i Rana skal ha sykehus med akutt- og fødetilbud, kirurgi, radiologi, laboratorietjenester og ortopedi.

Enstemmig om Sandnessjøen

Helse Nord-direktør Lars Vorland gikk selv inn for to sykehus, men i hans forslag lå ikke Sandnessjøen inne som hovedsykehus. I stedet la han opp til at ledelsen ved sykehuset selv skulle kunne bestemme dette.

I stedet ble forslaget fra styremedlem Svenn Are Jensen om at Sandnessjøen skulle få hovedsykehuset enstemmig vedtatt.

Særlig viktig for eldre med to lokasjoner

Under styremøtet argumenterte Helse Nord-direktøren for at en stadig eldre befolkning gjør det riktig å ha sykehus på to steder.

– Eldre vil bo nær et sykehus. Med ett sykehus på to steder får omslag 40 000 innbyggere i sør og tett under 40 000 innbyggere i nord, kortest mulig vei til sykehus. Det betyr mye for dem, sa Vorland.

Les også:

Vil reetablere sykepleierutdanning på Helgeland

Bildet viser Hulda Gunnlaugsdottir.
SYKEHUSDIREKTØR OG SYKEPLEIER: Hulda Gunnlaugsdóttir vil ha sykepleierutdanning på Helgeland. Arkivfoto: Marit Fonn

Sykepleier og administrerende direktør i Helgelandssykehuset, Hulda Gunnlaugsdóttir, vil ha sykepleierutdanningen tilbake.

– Vi arbeider sammen med VID vitenskapelig høgskole om å kunne tilby desentralisert samlingsbasert sykepleierutdanning på Helgeland, sier Hulda Gunnlaugsdóttir i en pressemelding fra Helgelandssykehuset.

Nord universitet vedtok tidligere denne uken å legge ned sykepleierutdanningen på Helgeland i Sandnessjøen.

Les: Slutt på studier i Nesna og Sandnessjøen

Har lett etter løsning

Helgelandssykehuset har siden faren for nedlegging oppsto, vært i dialog med kommuner og regionråd på Helgeland for å se på alternative løsninger. Ifølge Gunnlaugsdóttir har det vært stor enighet på Helgeland om å se etter løsninger, dersom Nord universitet la ned den desentraliserte sykepleierutdanningen.

Ifølge pressemeldingen er løsningen en nært forestående intensjonsavtale med VID vitenskapelige høgskole om at de skal etablere og tilby desentralisert samlingsbasert sykepleierutdanning på Helgeland i samarbeid med Helgelandssykehuset, regionrådene og kommunene.

Lager plan etter sommeren

– Helgelandssykehuset vil ta en sentral og koordinerende rolle i arbeidet med å få dette til, sammen med regionråd og kommunene. Etter sommeren vil VID vitenskapelige høgskole, Helgelandssykehuset og kommunene sette seg sammen for å legge en plan for hvordan vi kan utvikle utdanningen, finansiere den, størrelse og når den eventuelt kan startes opp, sier Hulda Gunnlaugsdóttir.