Regjeringen setter av 400 millioner kroner til sykehjemskjøkken

Bildet viser Sylvi Listhaug på Hobøl Bo- og behandlingssenter
Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) håper sykehjemskjøkken vil hjelpe flere eldre til å få i seg nok, næringsrik mat. I mars møtte hun Anni Danielsen og Nils Mørk på Hobøl Bo- og behandlingssenter

Eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) håper flere sykehjemskjøkken vil gi eldre bedre matlyst. Hun setter av 100 millioner statlige kroner i året til å bygge dem.

Med tilskuddsordningen kan kommuner bygge eller pusse opp kjøkken på sykehjem og eldreboliger som alt er i drift, og sende over halve regningen til staten.

– Utrolig viktig

– Vi vet jo med oss selv at når vi er syke, så er ikke matlysten på topp. Da er det viktig at maten vi får servert ser og smaker godt. Ved å få kjøkkenet tilbake, kan sykehjemmet sørge for at eldre som har dårlig matlyst, får mat de faktisk har lyst på. Det er utrolig viktig, sier Listhaug.

Hun påpeker at om lag en tredel eldre på sykehjem og av dem som mottar omsorg i kommunene, er underernærte eller står i fare for å bli det.

Tilskuddsordningen ble varslet i revidert nasjonalbudsjett i vår. I høstens statsbudsjett varsler regjeringen at den setter av 400 millioner kroner over fire år. Kommunene kan søke støtte fra 1. oktober. Sammen med tilskuddet får kommunene også momskompensasjon og dermed dekker staten 60 prosent.

Tilskuddsordningen gjelder bygging eller oppussing av produksjonskjøkken i sykehjem som allerede eksisterer. En annen ordning, investeringstilskudd, gir støtte til bygging av nye sykehjem, inkludert kjøkken.

– Personalet viktigst

– Det er bra med flere lokale kjøkkener, men det blir ikke automatisk et bra resultat, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, som organiserer institusjonskokker.

Ifølge Steffensen gjør det ikke så stor forskjell om maten er produsert i etasjen under eller tre kilometer unna. Det som er viktig, er hvordan maten ser ut når den kommer på bordet.

Problemet er at kompetansen til pleier og helsefagarbeidere varierer.

– Det er der det skjærer seg, ifølge Steffensen, som mener egen matvert på sykehjemmet vil løse mye.

Da slipper pleierne å forberede serveringen innimellom alle de andre oppgavene de har.

– De får dårlig tid. Da får vi de forferdelige bildene vi ser på Facebook, sier Steffensen.

Et ofte brukt argument for å hente kjøkkenene tilbake til sykehjemmene, er at matlukt i gangene vekker matlyst. Men det gjelder ikke alle som er syke eller går på medisiner, påpeker han.

Usikre tall

Om lag fire av ti sykehjem mangler produksjonskjøkken, får NTB opplyst fra Helsedepartementet, men hvor mange nye eller renoverte kjøkken man får for 100 millioner kroner i året, kan de ikke svare på.

Det er dyrt å bygge storkjøkken etter Mattilsynets krav. Solabladet kunne i mars melde at det vil koste opptil 24 millioner kroner å bygge kjøkken på Sola kommunes tre sykehjem.

– Pengene renner ut når man skal bygge produksjonskjøkken. Du kan ikke bare kjøpe dem på Ikea, konstaterer Steffensen.

Les også:

Mange pårørende er ikke fornøyde med sykehjemsmaten

Her serveres middagen sent, men godt

Hun samspiste med Arne

Forskerintervju Appetittvekkeren

Caroline Farsjø er doktorgradsstipendiat på det treårige prosjektet Appetitt, som utvikler og tester en nettbrettsapplikasjon som skal hjelpe eldre med ernæringsmessige utfordringer.
MATBRETT: Caroline Farsjø tester nettbrettapplikasjonen Appetitus for å se om den kan gi eldre mer matlyst.

Kan en app få eldre til å spise mer og bedre? Sykepleier Caroline Farsjø har testet, og nå kan du gjøre det òg.

Dersom du vil du sove dypere, stumpe røyken, trene mer effektivt, lære gresk før høstferien og meditere deg til bedre golfslag, så finnes det en app for det. Garantert.

Stadig flere tyr til digitale verktøy for å motivere seg til livsstilsendringer, og ikke minst er det flust av tilbud for folk som ønsker å ta grep om matvanene sine. Men da Caroline Farsjø og kollegene i prosjektet Appetitt lette etter en app egnet til å forbedre ernæringssituasjonen for eldre, fant de lite.

– De fleste handlet stort sett om slanking, forteller Farsjø, som er utdannet sykepleier og doktorgradsstipendiat på prosjektet.

App for alle

Nylig ble appen Appetitus gjort fritt tilgjengelig for allmennheten, og kan nå søkes opp via App Store eller Google Play.

Den er i første omgang laget for en gruppe med relativt høy risiko for underernæring, nemlig hjemmeboende eldre som mottar omsorgstjenester fra kommunen

Les også: