fbpx WHO: – Høyeste antallet registrerte meslingtilfeller på 13 år Hopp til hovedinnhold

WHO: – Høyeste antallet registrerte meslingtilfeller på 13 år

Bildet viser et lite barn med meslinger.
MESLINGER: En ett år gammel gutt med meslinger. Det er oftest barn som får meslinger, men mennesker i alle aldre kan få sykdommen. Foto: Science Photo Library/NTBScanpix

Antallet meslingtilfeller har i løpet av årets sju første måneder tredoblet seg sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Så langt i år er det registrert 364 800 tilfeller av meslinger i verden. I fjor var det til sammenlikning 129 239 tilfeller i løpet av samme periode.

– Det er det høyeste registrerte antallet siden 2006, sa talsperson Christian Lindmeier i WHO da han møtte pressen i Genève tirsdag.

Tallene er ifølge WHO spesielt bekymringsfulle ettersom det antas at kun ett av ti tilfeller av meslinger blir rapportert på verdensbasis.

Les også: Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

Flest i Kongo, på Madagaskar og i Ukraina

Ifølge WHO er det landene Kongo, Madagaskar og Ukraina som har det høyeste antallet registrerte tilfeller av meslinger. 127 500 tilfeller ble registrert bare på Madagaskar i løpet av første halvår.

Store meslingutbrudd er også blitt registrert i Angola, Kamerun, Chad, Kasakhstan, Nigeria, Filippinene, Sudan, Sør-Sudan og Thailand.

Les også: Vaksinert eller ikke?

90 000 tilfeller i Europa

I fjor ble det registrert 84 462 tilfeller av meslinger i Europa, mens det så langt i år er registret 90 000 tilfeller.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som spres ved dråpesmitte og gir kraftige forkjølelsessymptomer, feber og utslett. Virussykdommen kan forebygges med vaksinering, men WHO har den siste tiden uttrykt bekymring for økt vaksinemotstand i flere land.

Vaksinen er ifølge WHO svært effektiv, og organisasjonen oppfordrer alle til å sørge for at de er tilstrekkelig vaksinert.

Les også: Vaksinasjon mot meslinger kan bli lovpålagt i Tyskland

WHO: Vaksinemotstand er en global helsetrussel

ANTIVAKSINE: Motvilje eller det å nekte å ta vaksiner til tross for at disse er tilgjengelige, truer med å reversere fremgangen med å bekjempe sykdommer som kan forebygges av vaksiner, mener WHO. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

WHO har vaksinemotstand på listen over ti globale helsetrusler det kommende året.

WHO (World Health Organization) har nylig publisert en liste hvor de trekker frem ti trusler mot den globale helsen i 2019.

Vaksinemotstand er listet opp sammen med globale trusler som blant annet hiv, Dengue-feber og ikke-smittsomme sykdommer som kreft, diabetes og hjertesykdommer.

  Kommet tilbake

  WHO peker i oversikten på at vaksiner er en av de mest kostnadseffektive tiltakene for å unngå sykdom:

  – Nå forebygger vaksiner mellom to og tre millioner dødsfall i året. Ytterligere halvannen million dødsfall kunne vært unngått om man fikk bedre vaksinedekning globalt, skriver WHO.

  – Meslingtilfellene har for eksempel økt med 30 prosent på verdensbasis. Årsakene til økningen er sammensatt, og ikke alle tilfellene skyldes vaksinemotstand. Men noen land som var nær ved å utrydde sykdommen, har sett en økning, skriver WHO.

  Les også: Flere smittet av meslinger i Europa

  FHI: – Deler bekymringen

  – Vi deler WHOs bekymring for vaksinemotstand, sier Tone Bruun, overlege ved avdeling for vaksineforebyggende sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI).

  Hun påpeker at vaksinasjonsdekningen i Norge er god. 

  – I enkelte europeiske land er dette et problem, men foreløpig er det ikke et stort problem i Norge.

  – Likevel ønsker vi å følge med på dette. Vi ønsker å vite mer om holdningene til vaksinasjon i befolkningen, om det er spesielle grupper som er mer tvilende enn andre, og i tilfelle hvorfor, sier hun.

  I fjor var det 12 tilfeller av meslinger i Norge. I 2017 var det 1 tilfelle, i 2016 var det 0, og i 2015 var det 14 tilfeller, ifølge tall fra MSIS, FHIs statistikkbank.

  Lytt til spørsmålene

  Folkehelseinstituttet har blant annet disse rådene til helsepersonell som møter foreldre som har usikkerhet eller motforestillinger mot  barnevaksinasjonsprogrammet :

  Noen viktige huskeregler:

  • Lytt til spørsmålene deres
    
  • Ta deres bekymring på alvor
    
  • Gi faglig velfundert og riktig informasjon. Gi dem informasjon fra medisinsk ståsted – om risiko ved vaksine, men også om risiko ved sykdom. Skremsler er ikke hensiktsmessig som overtalelsesmetode.
    
  • Vær oppdatert, ha nok kunnskap til å besvare foreldrenes spørsmål, og helst nok til å kjenne igjen bakgrunnen for spørsmålene og nok til å kunne møte informasjon hentet fra internett.
  • Dette er WHOs liste over ti globale helsetrusler i 2019:

   • Luftforurensning og klimaforandring
     
   • Ikke-smittsomme sykdommer
     
   • Global influensapandemi
     
   • Sårbare levekår
     
   • Antimikrobiell resistens
     
   • Ebola og liknende utbrudd
     
   • Svak primærhelsetjeneste
     
   • Dengue-feber
     
   • Vaksinemotstand
     
   • Hiv
  OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

  Sykepleiens historiske arkiv

  Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

  Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.