fbpx Vil ha vær varsom-plakat for å dele bilder av barn Hopp til hovedinnhold

Vil ha vær varsom-plakat for å dele bilder av barn

Bildet viser en mor som tar selfie av seg selv og datteren.

– God idé, synes leder for helsesykepleierne.

Bilder av barn deles i sosiale medier, man barna kan i liten grad bestemme dette selv. Derfor tar Linnéa Myhre og Kaveh Rashidi til orde for en vær varsom-plakat for deling av barnebilder og spør hvorfor tematikken ikke er obligatorisk hos jordmødre og helsesykepleiere.

Linnéa Myhre, forfatter og blogger, og Kaveh Rashidi, lege og forfatter, skriver dette i en kronikk i Aftenposten.

– Kan være en påminner

– En slik plakat som kan henge på helsestasjonen, kan bidra til en bevisstgjøring eller være en påminner om å ta opp temaet, sier Kristin Waldum-Grevbo, lederen for landsgruppen av helsesykepleiere.

– Men at vi ikke har en slik plakat, betyr ikke at bildedeling ikke er tema i dag, utdyper hun. 

– Det kan sikkert variere hvor mye dette temaet vektlegges opp mot andre viktige temaer, siden vi ikke har konkrete retningslinjer om akkurat dette.

Hun sier helsesykepleiere har bedt om at deres faglige retningslinjer utvides med tematikken sosiale medier.

Kristin Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre

Noen lever av å vise frem barna

Linnéa Myhre og Kaveh Rashidi viser i kronikken til Medietilsynets Foreldre og medier-undersøkelse fra 2018, der det kommer frem at 52 prosent av foreldre har lagt ut bilder av barna på åpne nettsteder, der bildene kan ses av andre enn venner og familie. De peker på at vi i dag vet lite om hvilke negative konsekvenser dette kan få for barna.

De trekker også frem at flere bloggere lever av å dele slike bilder, ved at de får betalt for å vise frem sponsede antrekk. Og argumenterer for at dette ikke kan sammenliknes med tradisjonell reklame, der avbildede barn er fiktive og anonyme. På sosiale medier er de identifisert, og alle kan følge deres liv og oppvekst, 

Er bekymret

Kristin Waldum-Grevbo synes det er bra tematikken er oppe i mediene.

– Jeg tror det kan bidra til en bevisstgjøring, og jeg synes jeg merker en mer bevisst holdning til det å dele bilder av barn blant foreldre flest.

– Når de som tjener penger på å være «gode ambassadører» for det ene og det andre ser ut til å øke, bekymrer det meg spesielt når barn er involvert.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse