fbpx Vil du være sykepleieren til en av Midtøstens «mer velstående personer»? Hopp til hovedinnhold

Vil du være sykepleieren til en av Midtøstens «mer velstående personer»?

Bildet viser en by i Midt-Østen
EKSOTISK SYKEPLEIERSTILLING: En svært velstående person i Midtøsten, med sterk preferanse for skandinaviske sykepleiere, ønsker å ansette tre stykker som skal få reise med far og sønn over hele verden. Foto: Mostphotos

Bemanningsforetaket Dignus Medical søker etter tre skandinaviske sykepleiere som kan være «personlig velværeassistent» for en VIP og hans sønn i Midtøsten. Lønnen kan diskuteres.

Stillingsannonsen på engelsk spør «Do you want to see the world as a personal Wellbeing Assistant?».

Siden annonsen står blant stillingsannonsene hos Sykepleien.no, går vi ut fra at det er sykepleier som trengs, og lenger ned i annonsen står det ganske riktig at det er en autorisert sykepleier man er på jakt etter.

– Oppdraget er utvidet, og vi ser nå etter tre sykepleiere som skal kunne starte så raskt de er klare og oppdragsgiver har funnet noen som kan passe. Engasjementet vil vare så lenge den enkelte ønsker, sier daglig leder og partner i Dignus Medical, Tor-Egil Christensen.

Må reise mye

«Du må være interessert i å ta på deg en viktig rolle som en personlig velværeassistent for en VIP i et eksepsjonelt miljø. Du vil være en del av et lite team og du må være klar til å reise globalt 60 % av tiden», heter det i annonsen.

Oppgavene vil blant annet bestå i å kommunisere med medisinske eksperter og følge anbefalinger og forskrivninger. Sykepleierne skal også kunne sette injeksjoner og IV, samt gi kostholdsråd og støtte med fysioterapi ved behov.

– Sykepleierne blir ansatt i et vanlig ansettelsesforhold, hevder Christensen.

bildet viser Tor-Egil Christensen
LEDER OG PARTNER: Tor-Egil Christensen er daglig leder i bemanningsbyrået Dignus Medical. Foto: Dignus Medical

I annonsen som er publisert hos Nav, står det i tillegg at arbeidstiden er hver dag hele uka, morgen, kveld og natt.

– Skal de tre sykepleierne gå turnus?

– Arbeidstiden er i utgangspunktet normal. Kunde og kandidat avtaler eventuelt avspasering/fri, eller ekstrabetaling. Men dette vil være forskjellig fra kandidat til kandidat og vil avtales direkte med den enkelte.

Må være skandinavisk statsborger

Av kravene som nevnes, må søkerne blant annet ha mellom to og ti år med klinisk erfaring og skandinavisk statsborgerskap. Det annonseres også i Sverige og Danmark.

– Arbeidsspråket vil være engelsk, men vår oppdragsgiver synes det er veldig interessant med skandinaviske sykepleiere, sier Christensen.

– Hvorfor det?

– Kunden mener at skandinavisk helsepersonell holder en høy standard, har god kompetanse, samt at de er ryddige og profesjonelle. Han er opptatt av at etikk er noe man ikke bare skal snakke om, men også skal etterleve i praksis, noe han oppfatter at skandinavisk helsepersonell gjør.

Velstående person

– Kan du si noe mer om oppdragsgiveren?

– Det er en av Midtøstens mer velstående personer, og oppdraget er nå utvidet til at både far og sønn ønsker medisinsk personell som kan bistå med deres helseutfordringer. Man vil følge dem på reiser globalt og vil møte medisinske eksperter i noen av verdens større byer.

– Hvilken mulighet vil sykepleierne ha for å gjøre research på vedkommende før de søker?

– Ingen. Først når de har søkt, vil vi plukke ut interessante kandidater som vi signerer en fortrolighetsavtale med. Da kan de sjekke bakgrunnen til oppdragsgiveren vår mer, samt at vi kan gi vesentlig mer utfyllende informasjon.

Hvis kandidatene så er interesserte i å gå videre, kan det bli et intervju med oppdragsgiver på Skype først, og deretter et intervju i London hvis man velger å gå videre.

– Oppdragsgiver er opptatt av at personkjemien med kandidatene fungerer godt, siden de skal leve tett på hverandre på reiser.

Betingelser

Sykepleierne som ansettes, må bo i Midtøsten over halvparten av tiden. I annonsen står det at de vil få «en veldig konkurransedyktig godtgjørelse» som de slipper å betale skatt av, samt gratis losji og bil. De vil også få en internasjonal helseforsikring og andre fordeler.

– Hvilke da?

– De vil blant annet få dekket hjemreiser, antallet vil avhenge av hva som avtales med den enkelte kandidat. Enkelte kandidater har familie og ønsker naturlig flere hjemreiser, enn en som er singel.

– Vil de opparbeide seg pensjonsrettigheter?

– Ved at de lønnes i utlandet og ikke skatter i Norge, vil de ikke opparbeide seg pensjonsrettigheter i Norge for den tiden de arbeider i utlandet. De må da tegne egen pensjon for denne perioden. Kostnaden ved dette vil gjenspeile seg i de betingelser kandidaten blir tilbudt eller forhandler seg frem til.

Lønn

– Og hva er lønna, eller denne godtgjørelsen?

– Det vil forhandles med hver enkelt og vil være avhengig av tidligere erfaring.

– Minstelønnen for nyutdannede sykepleiere i sykehus uten ansiennitet er 400 000 kroner. Kan du si om den er dobbelt så høy?

– Den vil være vesentlig mer. Jeg kan si at jeg hadde en sykepleier med 30 års praksis på tråden i dag, som blant annet hadde jobbet offshore. Han ville få vesentlig mer utbetalt enn han hadde i bruttolønn i dag, sier Christensen.

Les også:

Nå kan du søke Norges mest avsidesliggende sykepleierjobb

Portrett av Jan Mayen-sykepleier Ellen Kristine Opheim foran flyet Frigg.
ISOLERT: Etter en vinter isolert på Jan Mayen er sykepleier Ellen Kristine Opheim klar for å komme hjem og se barnebarnet, som har rukket å bli ett år i mellomtiden. Foto: Privat

Frister det å overvintre på en isolert, vulkansk øy mellom Grønland, Island og Svalbard? Som eneste helsepersonell på Jan Mayen må du være beredt på det meste.

– Jeg trives veldig godt, men nå merker jeg at det skal bli godt å komme hjem, sier sykepleier Ellen Kristine Opheim på telefon fra Jan Mayen.

Om et par uker setter hun seg på flyet til fastlandet – dersom været tillater det.

Jeg hadde lyst til å oppleve noe annerledes

Ellen Kristine Opheim, sykepleier på Jan Mayen

Ikke minst gleder Opheim seg til å se barnebarnet igjen. Den vesle jenta har rukket å bli ett år, mens bestemoren har overvintret og jobbet langt der ute i havet.

Noe annerledes

Siden september i fjor har Opheim, som ellers jobber ved hovedintensiv på St. Olavs hospital i Trondheim, vært eneste helsepersonell på Jan Mayen. I 2016 hadde hun et tilsvarende, halvårig engasjement sommerstid.

– Jeg hadde lyst til å oppleve noe annerledes, forklarer hun.

– Det er et veldig spesielt miljø her ute, og du kommer tett på folk. Dessuten har du helt unike naturopplevelser, selv om jeg ikke er blant dem som har vært på alle toppene.

Tusen kilometer

Jan Mayen ligger tusen kilometer fra Fastlands-Norge, omtrent på høyde med Nordkapp. Grønland er nærmeste nabo, fem hundre kilometer vestover.

Øya har ingen fastboende, men en bemannet avdeling av Cyberforsvaret og en meteorologisk stasjon.

På sommeren er det en del besøk av cruiseskip og seilbåter, men om vinteren blir det stille. Det kommer et fly rundt juletider med forsyninger og familie på dagsbesøk, men ingen ansatte får reise hjem til jul.

Jan Mayen ligger 500 kilometer øst for Grønland og 1000 kilometer fra Fastlands-Norge.

18 sjeler

I vinterhalvåret huser øya totalt 18 sjeler, og nå har du sjansen til å bli en av dem.

Siden slutten av 60-tallet har nemlig øya hatt en sykepleier stasjonert, og neste vinters engasjement som avdelingssykepleier ved Cyberforsvarets Jan Mayen-stasjon er nå utlyst.

Utsikt fra Cyberforsvarets stasjon på Jan Mayen til Norges eneste aktive vulkan, Beerenberg.
VULKANSK UTSIKT: Sykepleier Ellen Kristine Opheim mener hun har verdens fineste kontorutsikt, der hun kikker ut på verdens nordligste, og Norges eneste, aktive vulkan, Beerenberg. Foto: Privat

Isolert i et halvt år

– Søkere bør tenke godt gjennom om dette er noe for dem, påpeker major i Cyberforsvaret og tidligere stasjonssjef på Jan Mayen, Hans Petter Bjørge.

– En ting er det å være isolert i et halvt år med så få mennesker. Du bør nok være litt rund i kantene, omgjengelig og utadvendt for å trives. Du bør også være innstilt på å trå til når det trengs, med litt sjauerarbeid, lossing og så videre.

Det er veldig viktig at man har tenkt gjennom hva det vil si å være isolert der ute i et halvt år

Hans Petter Bjørge, major i Cyberforsvaret

– En annen ting er det store ansvaret du har som eneste helsepersonell.

Dersom noe alvorlig skjer, kan det ta langt tid å få en pasient til sykehus. Sykepleieren kan få støtte fra AMK i Bodø via telefon, men i verste fall kan det gå både en og to uker før fly kan lande på den værutsatte øya.

Bildet viser kontoret til sykepleier Ellen Kristine Opheim.
ARBEIDSPLASSEN: Slik ser det ut på kontoret til Ellen Kristine Opheim. Foto: Privat

Mange søkere

Engasjementet som sykepleier pleier likevel å være svært ettertraktet, med 20 til 40 søkere.

– Vi skreller bort dem som ikke har de formelle kvalifikasjonene, og så ser vi hva søkeren skriver om holdninger og motivasjon, forteller Bjørge.

– Det er veldig viktig at man har tenkt gjennom hva det vil si å være isolert der ute i et halvt år.

Sykepleieren utgjør altså hele helsetjenesten på øya og drifter i tillegg et lite utsalg kalt Krambua.

Stillingen krever blant annet erfaring fra akuttmedisinsk arbeid og gjerne spesialutdanning ingen anestesi eller intensivsykepleie. Søkere må være norske statsborgere og kunne sikkerhetsklareres.

Arbeidsoppgaver kan spenne fra flis i fingeren til alvorlige og livstruende ting, sykdom og ulykker. Sykepleieren vil dessuten få et lynkurs i tannpleie.

– Sykepleieren er også en omsorgsperson og samtalepartner, sier Bjørge.

Håper flyet kommer

– Dersom du har lyst, må du gjøre det! råder avtroppende Jan Mayen-sykepleier Ellen Kristine Opheim.

– Du blir kjent med folk du ikke ville møtt ellers. Det blir nærmest som å få en ekstra familie.

Selv om det er kan være mye jobb, så er Jan Mayen også et sted med mye sosialt liv.

Stasjonen har oppvarmet basseng utendørs, to ganger i uka er baren åpen og nettsiden jan.mayen.no vitner om flust med sosiale evenementer og tiltak.

– Naturen her er veldig spesiell, og mørketida var ikke så mørk som jeg trodde.

Likevel kjenner Opheim at et halvt år på Jan Mayen av gangen er nok.

– Nå krysser jeg fingrene for at flyet hjem kommer når det skal …

Ellen Kristine Opheim, sykepleier på Jan Mayen
KREVER SITT: – Naturen her er veldig spesiell, og mørketida var ikke så mørk som jeg trodde, sier sykepleier Ellen Kristine Opheim etter en vinter på Jan Mayen. Foto: Privat
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.