fbpx Nye råd om norovirus i kommunehelsetjenesten Hopp til hovedinnhold

Nye råd om norovirus i kommunehelsetjenesten

Tegningen viser et strekmenneske som kaster opp.

– De gamle rådene var for generelle. Nå sier rådene hva sykepleiere konkret skal gjøre.

Sesongen for norovirus er i gang, og Folkehelseinstituttet (FHI) har nye råd klare.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger om at de gamle anbefalingene handlet for mye om hva norovirus er, og for lite om hva helsepersonell konkret skal gjøre, sier Horst Bentele, hygienesykepleier og seniorrådgiver i FHI.

Han understreker at prinsippene ikke er endret, men at tiltakene er forklart mer eksplisitt.

Noen får diaré, andre kaster opp

For eksempel hva man først skal huske ved mistanke om norovirusutbrudd: At symptomene kan være forskjellige.

Noen får diaré, noen kaster opp og noen gjør begge deler. Ved slike symptomer skal ansvarlig sykepleier umiddelbart informeres. Det skal kontrolleres at beboeren ikke står på avføringsmidler eller medisiner som kan føre til diaré. Prøver skal tas av diaré eller oppkast, og beboeren skal isoleres og overvåkes med tanke på fare for dehydrering.

Husk hasper og brytere

Anbefalingene tar også for seg hva man skal gjøre etter sykdom. En beboer som er blitt frisk, skal ha hel kroppsvask og få rene klær. Rommet skal rengjøres, og inventar som regelmessig berøres av beboer og personale, som nattbord, vindushasper og brytere, skal desinfiseres. Sengetøy og tøy bør vaskes på 85 grader.

Flere tiltak listes opp i  brosjyren som kan lastes ned fra nettet.

Sesongvirus

Norovirus, som er det vanligste årsaken til mage- og tarminfeksjoner, er gjerne i sesong fra oktober. Det er veldig smittsomt og er fryktet i institusjoner. Om det ikke stanses, kan det spre seg i en eksplosjonsaktig hastighet og i verste fall føre til at hele avdelinger må stenge.

– Jo raskere man identifiserer et utbrudd og setter inn tiltak, jo fortere blir man kvitt det, sier Horst Bentele.

– Derfor oppfordrer vi helsepersonell til å være forberedt på viruset.

– Hvordan da?

– De bør ha det i institusjonens infeksjonskontrollprogram, der anbefalingene tilpasses lokale forhold. Er det snakk om et sykehjem med bare enkeltrom, er det en mye enklere oppgave å begrense et utbrudd enn der det er tomannsrom. Alle sykehjem er forskjellige, og derfor må de ha et infeksjonskontrollprogram tilrettelagt for hvert enkelt sykehjem.

Bentele råder også helsepersonell til å følge med på norovirus i samfunnet rundt.

– Er det utbrudd på skoler eller i barnehager, må man regne med at det også kan komme til for eksempel sykehjemmet. Da er det viktig å ha en klar prosedyre for hva man skal gjøre.

To syke er et utbrudd

Ifølge anbefalingene er det snakk om et utbrudd hvis det er to eller flere pasienter eller ansatte som blir syke. Da skal kommunelegen og Folkehelseinstituttet varsles.

– Hvorfor er det viktig?

– For at vi skal ha oversikt. Vi blir ofte kontaktet av både medier og institusjoner som lurer på om det går norovirus, men vi vet egentlig veldig lite fordi utbrudd ikke varsles. Det er faktisk mange kommuner som aldri har meldt utbrudd av norovirus. Og det skyldes sannsynligvis underrapportering, ikke at de har styrt unna viruset.

Les også: Norovirus: Sesongen er i gang – hva gjør jeg?

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
5 dager siden

Husk å bytte tannbørster.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse