Tv-serie om seksuelle overgrep nominert til Emmy Kids

PLAKAT: Utsnitt av filmplakaten til «Kroppen min eier jeg», som nå er nominert til to Emmy Kids-priser. 

Den norske tv-serien «Kroppen min eier jeg» fikk to Emmy Kids-nominasjoner.

Nominasjonene ble kunngjort under en pressekonferanse 15. oktober i Cannes i Frankrike. Tv-serien handler om seksuelle overgrep. Den har som mål at barn skal lære om grenser rundt egen og andres kropp. I tillegg skal den gi barna kunnskapen de trenger for å varsle om overgrep.

Nominasjonene til serien er i kategoriene «Kids: Digital» og «Kids: Factual». Vinnerne kåres 9. april 2019 i Cannes i Frankrike.

Les også: Ny serie skal hjelpe helsesøstre å snakke med barn om seksuelle overgrep

De fire episodene i serien, som er produsert Bivrost Film, er en del av et undervisningsopplegg for helsesøstre og lærere. Redd Barna har laget et veiledningshefte for videre samtale med barna.

Tverrfaglig kunnskap

Marianne Müller er regissør og medforfatter av serien. Hun forteller at de har brukt mye ressurser og jobbet grundig med innholdet i samarbeid med en tverrfaglig gruppe.

– Vi har hatt blikket på hver setning og hvert bilde for å forsikre oss om at alle utsatte barn skal føle at serien gjelder dem. Overgrep skjer i svært ulike former. Noen barn forføres inn i overgrepsrelasjoner, og andre trues. Det er viktig at alle barn som ser filmene skal føle seg inkludert, og at dette gjelder dem, sier Müller.

Hun understreker at det nå er viktig at undervisere, både lærer og helsesøstre, tar i bruk serien og veiledningsheftet på skoler og i barnehager, slik at alle barn kan få kunnskap om overgrep, og at de lærer at de må si ifra til en voksen de stoler på om de opplever det.

Serien blir brukt i helsevesenet

Regissør og produsent av serien, Trond Jacobsen, forteller at de er veldig glade for nominasjonene og tror det er en bra anledning til å nå frem med serien til enda flere.

– Vi er opptatt av at ikke bare lærere skal bruke serien, men også sykepleiere. Vi har fått tilbakemelding om at den blir brukt mye i helsevesenet, sier Jacobsen.

Müller og hennes kollegaer ønsker å spre serien utover Norges grenser.

 – Man finner ikke en bedre plattform for å skape interesse for en tv-serie enn Emmy. Vi er i dialog med flere kanaler, både i Europa og utenfor, sier hun.

FILMSKAPERNE: Marianne Müller (t.v.), Trond Jacobsen og Stine Kühle-Hansen, som var medforfatter på manuset, står bak filmen «Kroppen min eier jeg».

Flere tar kontakt med helsesøstre

Lederen i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, syns det er flott at tv-serien er nominert. Hun mener at det er bra med oppmerksomhet på barns trivsel, helse og rettigheter, spesielt når det gjelder egen kropp.

– Det er viktig å formidle til barn gjennom ulike kanaler og på ulike måter, slik at tematikken når flest mulig. Helsesøstre opplever at flere tar individuell kontakt når dette tema tas opp i undervisning, sier Waldum-Grevbo.

Hun forteller at de ikke har kartlagt bruken av tv-serien blant helsesøstre, men at de har informert og anbefalt dem å benytte serien i undervisning og grupper.

– Helsesøstre er raske til å ta i bruk gode visuelle hjelpemidler innen tematikken de tar opp med barn og unge, sier hun.