fbpx Regjeringen varsler ny handlingsplan mot selvmord Hopp til hovedinnhold

Regjeringen varsler ny handlingsplan mot selvmord

Bildet viser eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp)
VERDENSDAGEN FOR SELVMORDSFOREBYGGING: – Hvert eneste selvmord er en stor tragedie. Vi må snu hver stein for å forebygge selvmord, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Foto: u0009Bjørn Inge Bergestuen / Fremskrittspartiet

Hvert år tar mer enn 500 nordmenn sitt eget liv. Nå er en ny handlingsplan mot selvmord på trappene, varsler regjeringen.

– Hvert eneste selvmord er en stor tragedie. Vi må snu hver stein for å forebygge selvmord. Vi må bli bedre på å se sammenhenger tidlig nok og fange opp signalene, og derfor vil denne nye handlingsplanen inneholde tiltak på flere samfunnsområder, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Utarbeidelsen av den nye handlingsplanen ble kunngjort mandag, på den internasjonale verdensdagen for selvmordsforebygging.

Finne tiltak som virker

Regjeringen har blant annet gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å finne ut hvilke tiltak som har dokumentert effekt. Også fagmiljøer og pasient- og pårørendegrupper skal involveres i arbeidet.

Et viktig tema blir å forebygge selvmord blant pasienter i psykisk helsevern. Nye tall tyder på at mange av personene som tar sitt eget liv, har vært innlagt på sykehus eller nylig blitt skrevet ut.

LES:  58 pasienter tok sitt eget liv mens de var innlagt

Helseminister Bent Høie (H) understreker samtidig at arbeidet med å forebygge selvmord starter med å sørge for at barn og unge vokser opp i trygge omgivelser og har noen å gå til når de sliter.

– Må tørre å bry oss

– Derfor har vi styrket helsestasjonene og skolehelsetjenesten og sørget for mange flere psykologer ute i kommunene. Snart kommer også pakkeforløp for psykisk helse og rus, som vil gi bedre og mer forutsigbar behandling på sykehusene våre, sier han.

– Men det er ikke bare i helsetjenesten vi må gjøre en innsats for å forebygge selvmord. Vi kan alle gjøre en innsats. Hvis vi frykter at noen tenker på å ta livet sitt, må vi tørre å spørre. Vi må tørre å bry oss, sier Høie.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.