fbpx En av fem gravide bruker legemidler som kan være skadelige for barnet Hopp til hovedinnhold

En av fem gravide bruker legemidler som kan være skadelige for barnet

Bildet viser en gravid kvinne som holder frem en tablett og et glass vann
SOM REGEL HARMLØSE: Forsker Anders Engeland ved Folkehelseinstituttet understreker at de fleste medisiner som brukes, ikke har noen kjent skadevirkning på verken barn eller mor. Foto: Andrey Popov / Mostphotos

En norsk studie viser at om lag seks av ti gravide kvinner bruker en eller flere reseptbelagte medisiner i løpet av svangerskapet.

Studien, som er omtalt på Dagens Medisin, viser at det er en økning i bruken av reseptbelagt medisin blant gravide.

– Det har vært en liten økning i andelen gravide som bruker reseptbelagte legemidler de siste ti årene, sier forsker og førsteforfatter Anders Engeland ved Folkehelseinstituttet (FHI). Studien er basert på 600 000 fødsler mellom 2005 og 2015 og er utført av forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.

– Kan gi misdannelser

Det er også en økning i andelen mødre som bruker potensielt skadelige medisiner i den første delen av svangerskapet. Denne andelen har økt fra 15 til 19 prosent de siste ti årene.

– Det har blant annet vært en økning i bruken av medikamenter mot kvalme, som kan gi mindre misdannelser hos barnet. Det er viktig at kvinnene er kjent med dette, sier Engeland, som understreker at de fleste medisiner som brukes, ikke har noen kjent skadevirkning på verken barn eller mor.

Les også: