Falsk forsker sprer usannheter om hpv-vaksinen
«Forskeren» Lars Andersson påstår at økning i livmorhalskreft i Sverige kan skyldes hpv-vaksinen. Men Andersson finnes ikke. − Svært uheldig, mener norsk lege.
Lars Andersson, som oppgir å være tilknyttet Institutionen för fysiologi og farmakologi ved Karolinska institutet i Stockholm, har fått publisert påstandene sine i Indian Journal of Medical Ethics. Men Karolinska institutet sier til Läkartidningen at de aldri har hørt om mannen og ser ekstremt alvorlig på saken.
Artikkelen er nå trukket tilbake.
– Ingenting i påstandene
Joakim Dillner, som er professor i infeksjonsepidemiologi ved Karolinska institutet, opplyser til Läkartidningen at det ikke er noe i påstandene om at hpv-vaksinen skal være årsaken til økningen i livmorhalskreft.
Hpv-vaksinen beskytter mot viruset som kan gi livmorhalskreft og vaksinen regnes som trygg og effektiv. Den gir håp om at livmorhalskreft er en kreftform som kan utryddes.
Har vært med på å avdekke feil
Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, har engasjert seg sterkt i arbeidet for å forebygge livmorhalskreft. Han sier til Sykepleien at det er kjent at vaksinemotstandere sprer falske påstander for å spre usikkerhet om vaksiner.
– Det skal lite til for å skape frykt og usikkerhet om en vaksine, og det tar lang tid å bygge opp trygghet og tillit til en vaksine, sier han.
– Vaksinemotstandere har fått publisere useriøse artikler i vitenskapelige tidsskrift tidligere. Som referee har jeg vært med på å refusere en slik artikkel fordi all statistikk var brukt direkte misvisende.
– Svekker tillit
Sørbye sier at det som er spesielt med artikkelen i Indian Journal of Medical Ethics, er at en vaksinemotstander har fått publisere en artikkel i et vitenskapelig tidsskrift, der ikke bare innholdet i artikkelen er feil, men der han skriver at han er en navngitt forsker ved Karolinska institutet.
– Det finnes ingen forskere med dette navnet, og den som har publisert artikkelen, er ikke ansatt på Karolinska institutet. Karolinska institutet er svært anerkjente når det gjelder forskning på hpv, celleforandringer og kreft og det er svært uheldig at navnet deres misbrukes i forskningsfusk. Det svekker tilliten til både Karolinska institutet og hpv-vaksinen, sier Sørbye.
Om det vil påvirke oppslutningen om vaksinen, mener han avhenger av i hvilken grad påstandene gjengis ukritisk som fakta i medier eller ikke.
– Norske medier har vært relativt flinke når det gjelder påståtte bivirkninger etter hpv-vaksine, men i Danmark falt vaksinedekningen dramatisk etter flere uheldige oppslag i mediene, sier han.
Beklaget først
Indian Journal of Medical Ethics publiserte en rettelse til artikkelen straks de fikk vite at «forfatteren» ikke var ansatt på Karolinska institutet, men valgte fortsatt å la artikkelen være publisert. Forfatteren skal ha avslørt sin ekte identitet overfor tidsskriftet forutsatt full konfidensialitet og oppga frykt for represalier som grunn til å lyve. Men etter en rekke reaksjoner valgte tidsskriftet å trekke artikkelen og viste til nulltoleranse for bedrag som dette.
Aktiv i debatten
Ifølge Läkartidningen har personen som står bak «Lars Andersson» vært aktiv i vaksinedebatten også tidligere. Tidsskriftet jobber med å finne vedkommendes identitet.
Forskning.no i Norge har også omtalt denne saken.
0 Kommentarer