Clostridium: Avføring kan komme til å erstatte antibiotika som behandling
I en norsk pilotstudie var avføring like effektivt som antibiotika i behandling av tarminfeksjonen clostridium.
– Vår studie indikerer at alle pasienter med clostridium difficile-infeksjon kan starte behandling med tarmbakterier istedenfor antibiotika, sier stipendiat Frederik Emil Juul, ifølge Dagens Medisin.
Juul la frem resultatene av en norsk pilotstudie på verdens største konferanse for tarmsykdommer, Digestive Disease Week, 2. juni.
Fra siste utvei til første valg
Pasientene i pilotstudien fikk tilført en 60 ml løsning med bearbeidede bakterier fra menneskeavføring som klyster i endetarmen.
Til The New York Times sier professor Michael Bretthauer, som også står bak studien, at det er litt tabu å bruke avføring og at forskerne ikke bare er blitt møtt med entusiasme.
– Skal du gi en pasient avføring, må du ha en god grunn for å gjøre det, sier han.
Kan redusere antibiotikabruk
Clostridium difficile er en bakterie som gir diaré. Infeksjonen oppstår som regel etter behandling med antibiotika. I fjor ble det meldt om rundt 3000 tilfeller i Norge, ifølge MSIS.
Ifølge Forskning.no har det vært vanlig å bruke avføring i behandling av clostridium difficile når antibiotika ikke har hatt effekt. Men den norske pilotstudien undersøker om avføring, i stedet for å være siste utvei, heller kan være førstevalg i behandlingen. Om avføring kan brukes i stedet for antibiotika, vil det være med å redusere antibiotikabruken, som er et internasjonalt mål i kampen mot resistens.
Trengs mer forskning
Til Dagens Medisin sier Michael Bretthauer at resultatene er oppløftende, men at det trengs mer forskning.
Pilotstudien omfattet 20 pasienter. Etter sommeren settes en større studie i gang.
0 Kommentarer