fbpx TV-aksjon for bedre helse og hygiene Hopp til hovedinnhold

TV-aksjon for bedre helse og hygiene

Voksen hjelper barn med håndvask

Gir du til bøssebærerne førstkommende søndag, vil pengene gå til Unicefs arbeid for å gi utdannelse til barn som bor i konfliktfylte områder. På timeplanen står blant annet hygiene. 

Søndag 22. oktober skal 100 000 bøssebærere banke på dører over hele landet. Siden 1974 har NRK med samarbeidende organisasjoner arrangert den landsdekkende innsamlingsaksjonen. Formålene varierer, og i år går pengene til Unicef, og deres arbeid for å gi skolegang til barn i Colombia, Sør-Sudan, Pakistan, Mali og Syria.

Barna oppdrar de voksne

En viktig del av Unicefs læringsprogram er helse og hygiene. Kommunikasjonsrådgiver i Unicef, Helene Sandbu Ryeng, forteller at Unicef har satt hygiene og helse på timeplanen av to grunner:

– Skolen er en unik arena for å lære barn grunnleggende hygiene, sanitære tiltak og viktigheten av vann. Samtidig erfarer vi at barn er viktige endringsagenter i lokalmiljøet de er en del av. Barn er gode til å oppdra voksne.

Ryeng forklarer videre at barn som har mødre som har fått en utdannelse, har 50 prosent større sjanse for å overleve, mye takket være opplæring om grunnleggende hygiene.

– Helse og hygiene er en del av utdanningspakka, og er spesielt viktig i de krig- og konfliktområdene pengene går til i år. Folk bor tett, og barna er veldig sårbare for sykdommer, sier hun.

Helsesøsterleder positivt

Helsesøster og leder for Landsgruppen av helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, synes det er flott at utdanning er tema for årets TV-aksjon. Hun mener utdanning er viktig både for barnets personlige utvikling, og for utviklingen av området barnet vokser opp i.

– Utdanning er det viktigste virkemiddelet vi har når det gjelder fattigdomsbekjempelse. Selv om utdanning er en menneskerettighet, vet vi at retten ikke oppfylles mange steder i verden. Fortsatt er etnisitet, kjønn og funksjonsevne begrensende faktorer mange steder i verden. Konflikter og krig gjør også at denne rettigheten krenkes, sier hun.

NSF støtter

Norsk Sykepleierforbund har i en årrekke bidratt til TV-aksjonen ved å gi en krone per medlem.

Forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By, har selv være bøssebærer i mange år, og sitter som vara i NRKs innsamlingsråd. 

– TV-aksjonen er en institusjon i Norge. Samtidig er det gjort dyktige og grundige vurderinger av hvem som skal få midlene etter innsamlingsaksjonene. Vi benytter også alltid sjansen til å oppfordre andre organisasjoner til å bidra, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse