fbpx Ringerike sykehus roses av prestisjetidsskrift etter 22. juli Hopp til hovedinnhold

Ringerike sykehus roses av prestisjetidsskrift etter 22. juli

Bildet viser hovedinngangen til Ringerike sykehus
PLANLAGT: Bare en godt planlagt traumetjeneste kan takle en slik katastrofe, slik Ringerike sykehus gjorde etter skuddene på Utøya 22. juli i 2011, konkluderer BMJ.. Foto: NTB scanpix / Ole Gunnar Onsøien

British Medical Journal (BMJ) beskriver Ringerike sykehus' innsats 22. juli som en «enestående prestasjon» som andre bør lære av.

Vestre Viken Ringerike sykehus behandlet 35 ungdommer fra Utøya i løpet av noen timer 22. juli 2011. Sju måtte flys til Ullevål sykehus etter å ha fått stabiliserende behandling. Alle 35 overlevde, skriver  Aftenposten.

Avisen gjengir konklusjonen til forskningen på sykehusets innsats etter skytemassakren på Utøya publisert hos  BMJ. Samtaler med 30 involverte helsemedarbeidere er bakgrunnen for artikkelen som forsker Aleidis Skard Brandrud med 15 andre fagfolk står bak.

«De avgjørende faktorene for suksessen (beredskap, ledelse, nettverk og improvisasjonsevne) kan være universelt gjeldende for å forstå betingelsene for fleksible og sikre helsetjenester, og av allmenn interesse for kvalitetsforbedring i helsevesenet», heter det i konklusjonen.

«En katastrofe kan skje hvor som helst. Ringerike-eksempelet er viktig fordi det viser at en godt planlagt traumetjeneste kan takle en slik situasjon. Dessuten viser det at helsepersonell kan takle ekstreme forhold til tross for at de selv kanskje bare én gang har deltatt i slike katastrofesituasjoner», skriver BMJ på lederplass.

Tidsskriftet beskriver sykehusets innsats som en «enestående prestasjon» som gir viktig lærdom.