fbpx Norges idrettshøgskole har brutt helseforskningsloven Hopp til hovedinnhold

Norges idrettshøgskole har brutt helseforskningsloven

Viser flere langrennsløpere som spurter avgårde

Norges idrettshøgskole (NIH) har utsatt friske idrettsutøvere for risiko, mener Helsetilsynet

I september i fjor åpnet Helsetilsynet tilsynssak mot Norges idrettshøgskole (NIH). Nå er tilsynet avsluttet, og konklusjonen fra Helsetilsynet er at NIH har brutt helseforskningsloven i de to forskningsprosjektene: «Bronkial reaktivitet og luftveisinflammasjon hos toppidrettsutøvere i langrenn og skiskyting» og «Målemetoder for parasympatisk aktivitet».

Helsetilsynet pålegger Norges idrettshøgskole å destruere forskningsmaterialet, trekke tilbake artiklene som er publisert, og stanse eventuell fortsatt forskning på materialet og publisering av artikler.

Forhåndsgodkjenning, organisering og forsvarlighet

Begge forskningsprosjektene mangler ifølge Helsetilsynet nødvendig forhåndsgodkjenninger fra Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Helsetilsynet mener Norges idrettshøgskole har brutt hovedkravet til organisering av forskning i helseforskningslovens paragraf 6 og forsvarlighetskravet i helseforskningsloven paragraf 5.

Utsatt friske utøvere for risiko

– NIH har etter vår vurdering utsatt friske idrettsutøvere for risiko uten å sikre at man ville få den forventete nytten av forskningsprosjektene, skriver Helsetilsynet i sin avgjørelse.

Ansvaret for å sikre at den medisinske og helsefaglige forskningen er i tråd med forsvarlighetskravet ligger hos den forskningsansvarlige.

Ifølge Helsetilsynet har Norges idrettshøgskole ikke hatt forsvarlige rutiner som sikret at forskningsprosjektene fikk de nødvendige forhåndsgodkjenninger fra REK, eller avdekket at forskningsprosjektene satt i gang uten godkjenning fra REK.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse