fbpx Lover helsefagarbeiderne på sykepleierstudiet støtte Hopp til hovedinnhold

Lover helsefagarbeiderne på sykepleierstudiet støtte

 Christian Strømnes

NSFs studentleder Christian Strømnes og NSF-leder Eli Gunhild By ønsker de tidligere helsefagarbeiderne velkomne som sykepleierstudenter og medlemmer i NSF, og lover dem full støtte.

På onsdag skrev Sykepleien.no om Yana Petrenko og de andre helsefagarbeiderne som har kommet inn på sykepleierutdanningen via et prøveprosjekt som kalles treterminsstudiet. Der gikk det fram at studentene var skuffet over NSF, som på forhånd var skeptisk til ordningen.

Leder i NSF Student, Christian Strømnes, skjønner skuffelsen.

– Men når disse studentene nå er inne på studiet og medlemmer av NSF, vil vi selvfølgelig sikre at de får et like godt studietilbud som de andre. 

– Uheldig med sommerpraksis

– Hva tenker du på da?

– Jeg bet meg merke i at de skal ha praksis om sommeren, noe som i seg selv er uheldig. Da er det sommerferieavvikling, og sykepleierne i ferie erstattes av vikarer. Det kan være uheldig for kvaliteten på praksisen. Kunnskapsdepartementet har sikkert gjort dette i beste mening, men når praksisperioden skal være, bør være opp til skolene å bestemme.

Strømnes støtter også studentene i at de kan ha eksamen i generell sykepleie på samme tid som de andre studentene.

– Vi vil ta kontakt med Kunnskapsdepartementet for å gi dem en tilbakemelding og oppfordre skolen til å realisere studentenes ønsker, sier Strømnes.

­– Bør få mer fra Lånekassen

Studentlederen var ikke klar over at treterminsstudentene fikk et mindre beløp per måned fra Lånekassen før Sykepleien skrev om det. Studentene får samme årsbeløp som de andre, men har undervisning sommeren før og praksis sommeren etter det første året, dermed blir månedsbeløpene mindre enn for de andre.

– Det blir urettferdig, de burde fått et høyere beløp siden de må studere mer og ikke får brukt sommerferien til å jobbe. Det forventes mer innsats av disse studentene, hvilket reduserer deres muligheter til å ivareta deres plikter som studenter, sier han.

To ulike yrker

– Har NSF Student skiftet mening om denne studieveien inn i yrket?

– Treterminsstudiet er ikke den klassiske Y-veien, for her får studentene supplerende undervisning i enkelte av fagene de mangler. Vi er imot avkorting av sykepleierutdanningen. Helsefagarbeider og sykepleier er to ulike yrker med ulik grunnleggende teori og praksis. Derfor bør alle som tar sykepleierutdanningen gå gjennom den samme teorien som skal integreres med praksisen, uavhengig av hva de har gjort tidligere, sier Strømnes.

NSF vil se på flere ting ved studiet

Også leder av NSF, Eli Gunhild By, slår klart fast at studentene er velkomne som medlemmer i Norsk Sykepleierforbund:

– Studentene som er tatt opp på tresemesterordningen ved HIOA virker topp motiverte, det er veldig bra. De har jo også vært igjennom utvelgelse med intervju. Det skjer ikke med de 17000 søkerne som søker på de 3500 andre studieplassene. Da ville nok systemet knekke sammen. Så da er karakterkrav og studieforberedende fag en anerkjent silingsmekanisme.

– Studieløpet de går er krevende, med forkurs og praksis på sommerstid. Det er nok flere ting en må se på her. Praksisstudier på sommeren i ferietiden kan være utfordrende. Det er også et viktig spørsmål om universitet og høyskoler skal ta ansvar for opplæring i matte og norsk på videregående nivå. Jeg har skjønt at prosjektet skal ha følgeforskning. Det er bra.

– Studentene som tar denne utdanningen går en fullverdig sykepleierutdanning og de skal måles på lik linje med andre. Jeg er glad for å ha dem som medlemmer, nå som studenter og når de blir ferdige som sykepleiere, sier By.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse