Mulig streik blant sykepleierne i Kreftforeningen

Nyheter
bildet viser NSF-leder Eli Gunhild By
STREIKERETT: – Vi forhandler ikke ned medlemmenes vilkår, og vi gir ikke fra oss streikeretten, sier Eli Gunhild By.

19 sykepleiere som er ansatt i Kreftforeningen steiker fra mandag 22. mai dersom ikke partene blir enige.

Sykepleierforbundets medlemmer reagerer på at avtalevilkårene ikke ble videreført da Kreftforeningen meldte seg ut av Virke og inn i NHO Abelia i 2015. Verken Kreftforeningen eller NHO er villige til å komme kravet fra NSF i møte, melder NTB.

Sykepleierne i Kreftforeningen jobber først og fremst med Kreftlinjen. En hjelpetelefon for pasienter, pårørende og annet helsepersonell.

Brudd

NSF varslet 3. mai Riksmekleren om bruddet i forhandlingene og arbeidsgiver om plassoppsigelse. En av NSFs viktigste kamper retter seg mot arbeidsgivere som bytter arbeidsgiverorganisasjon for å redusere medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår og innflytelse. 

– Det er beklagelig hvis Kreftforeningen ønsker å definere seg som en slik arbeidsgiver uttaler NSFs forbundsleder Eli Gunhild By i en kommentar til bruddet.

Dersom den tvungne meklingen ikke fører frem, blir det streik fra mandag 22. mai.

Frykter de mister streikeretten

Medlemmene er også bekymret for at de nå vil få mindre innflytelse på lønns- og arbeidsvilkår. Ifølge NSF innebærer den nye avtalen fra Kreftforeningen og NHO at sykepleierne mister retten til å streike.

– Det er overraskende hvis Kreftforeningen tror de kan behandle sine ansatte på denne måten. Vi forhandler ikke ned medlemmenes vilkår, og vi gir ikke fra oss streikeretten. Kreftforeningens holdning er avgjørende for om det er mulig å finne en løsning for våre medlemmer i meklingen, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet i en pressemelding.

Handler om fremtidige forhandlinger

Direktør for tariff og medlemstjenester i NHO, Nina Melsom, understreker at konflikten handler om hvordan lønn i framtiden skal forhandles.

– NHO ønsker at lønnsdannelsen skal skje lokalt, noe som er det normale for denne typen ansatte i privat sektor. Streikeretten er lovregulert, og påstanden om at denne bortfaller er ikke riktig, sier hun til NTB.

Kilder: NTB, NSF

Les også: