fbpx Ber sykehusene redusere antibiotikabruken umiddelbart Hopp til hovedinnhold

Ber sykehusene redusere antibiotikabruken umiddelbart

Bilde av sprøyte og antibiotika som ligger på en bakgrunn hvor det står "antibiotika"
50 PROSENT: Fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, håper Norge kan få forsyninger fremover – men kanskje ikke mer enn 50 prosent av normalt forbruk. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Legemiddelverket frykter at Norge kan gå tom for bredspektret antibiotika og ber sykehusene redusere bruken med 50 prosent umiddelbart, melder Dagens Medisin.

Bakgrunnen for bekymringen er at det i oktober 2016 eksploderte en fabrikk i Kina som sto for produksjonen av det meste av virkestoffene som brukes i den bredspektrede antiobiotikaen Piperacillin/Tazobactam. Nå er det derfor oppstått mangel på denne medisinen i store deler av verden, melder Dagens Medisin.

Snart tomt

Denne bredspektrede antibiotikumet brukes ved sykehus i hele Europa i behandling av alvorlig syke pasienter med alvorlige infeksjoner som lungebetennelse, infeksjoner i bukhulen og blodforgiftning (sepsis).

Ifølge Legemiddelverket ser det nå ut til at lageret er i ferd med å gå tomt.

Må redusere med 50 prosent

– Nå har vi akkurat hatt møte i Mangelgruppen, som er et samarbeid mellom Statens legemiddelverk (SLV) og Oslo universitetssykehus (OUS). Vi har besluttet å be sykehusene umiddelbart gå i samarbeid med sine infeksjonsmedisinere for å få redusert bruken med 50 prosent, sier fagmedisinsk direktør i SLV, Steinar Madsen til Dagens Medisin.

– Vi risikerer nemlig å gå helt tomme allerede i mai, dersom vi ikke reduserer umiddelbart, sier han.

Må finne alternativer

Madsen sier til samme avis at sykehusene må redusere bruken på en slik måte at det kun er pasienter som absolutt må ha dette legemiddelet, som får det.

– Det kan være en usikker leveransesituasjon i hele 2017. Foreløpig har vi god forsyning av andre og tilsvarende bredspektrede antibiotika. Vi er alltid bekymret for at det skal oppstå en dominoeffekt i en slik situasjon – ved at forbruket av andre antibiotika øker og at det dermed blir mangel på flere legemidler.

Han håper Norge kan få noen forsyninger fremover – men kanskje ikke mer enn 50 prosent av normalt forbruk.

Kilde: Dagens Medisin

Les også: