fbpx Fortsatt nedgang i salg av antibiotika Hopp til hovedinnhold

Fortsatt nedgang i salg av antibiotika

Viser forskjellige typer antibiotika
MÅLENE KAN NÅS: Hvis retningslinjene følges, vil de helsespesifikke målene i Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens 2015–2020 mest sannsynlig kunne nås, sier overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet til NTB. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Antibiotikasalget i Norge har gått ned med 13,5 prosent de siste fem årene, melder Folkehelseinstituttet. 

I dag kom rapportenom legemiddelforbruket i Norge 2012 til 2016.

Rapporten viser blant annet at antibiotikasalget i Norge har gått ned med 13,5 prosent de siste fem årene. Det er godt nytt for helseminister Bent Høie som har mål om å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020.

Økt bevissthet

Også Folkehelseinstituttet er fornøyd med nedgangen.

– Det er utarbeidet nasjonale faglige retningslinjer for bruk av antibiotika. Her beskrives det hvem som bør få hvilken behandling for hvilke tilstander. Hvis retningslinjene følges, vil de helsespesifikke målene i Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens 2015–2020 mest sannsynlig kunne nås, sier overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet til NTB.

– Det er viktig at vi har et lavt forbruk her for å begrense konsekvensene av import av resistente mikrober. Dersom man får i seg resistente mikrober ved utenlandsreiser, og selv bruker antibiotika, øker sannsynligheten for å få et problem, sier han til NTB.

Kan nå målet

– Dersom nedgangen i salget av antibiotika fortsetter i samme takt de kommende årene, er man på god vei mot målet i handlingsplanen. Men det forutsetter fortsatt fokus på optimal bruk av antibiotika, sier Solveig Sakshaug, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Det har vært en nedgang i bruken for alle grupper antibiotika, med unntak av metenamin (urinveisantiseptikum).

«Penicilliner» er den største gruppen antibiotika. I denne gruppen er fenoksymetylpenicillin mest brukt. Fenoksymetylpenicillin er et smalspektret middel som ofte brukes ved luftveisinfeksjoner, og som er foretrukket med hensyn på antibiotikaresistens. Samlet utgjør dette legemiddelet 24 prosent av totalt antall doser antibiotika i 2016.

Kilder: NTB, Folkehelseinstituttet

Les også: