fbpx Sepsis som gjorde inntrykk Hopp til hovedinnhold

Sepsis som gjorde inntrykk

Bildet viser Hanne Retterholt de Presno i sykepleieruniform.

– Jeg har hatt pasienter som var i septisk sjokk da de kom hit, forteller Hanne Retterholt de Presno, sykepleier ved akuttmottaket på Sørlandet sykehus i Arendal.

– Særlig husker jeg en dame med hjertestans som hadde falt om på venterommet til fastlegen. Det viste seg at hun hadde gått med en ubehandlet, hissig halsinfeksjon. Hjertet var helt fint. Det er tankevekkende at det kan gå så ille med en infeksjon som kunne vært behandlet. Samtidig illustrerer det at vi på akuttmottaket må tenke bredt. Vi må gjøre alle målinger, nøste i informasjonen vi har og ikke henge oss opp i foreløpige diagnoser, sier hun.

– Som lokalsykehus får vi overflyttet mange postoperative pasienter. Det er viktig å være oppmerksom på at alle som er operert kan få postoperative infeksjoner. Jeg husker en mann som var i god form ved avreise Oslo, men som var veldig dårlig ved ankomst hit. Det var gjort målinger i ambulansen, men ikke den siste timen inn til Arendal. På den korte tiden hadde han utviklet sepsis. At det kan gå så raskt, er skremmende. Sykepleiere har en viktig oppgave ved å gjøre triage og avdekke avvikende målinger. Målet er å avdekke de som står i fare for å utvikle sepsis og snu situasjonen før organene påvirkes. I vårt triage-system får for eksempel alle pasienter henvist fra legekontor med crp over 200 automatisk oransje triage-kode, som betyr at de skal ha legetilsyn innen 20 minutter. Grunnen er at crp-analysene på legekontor kun måler nivåer opp mot 200. Så når crp fra legekontor viser 200, kan vi ikke vite om crp er 201, 300, 400 eller høyere før nye laboratorieprøver blir tatt og ny crp målt.

 

Les også: - Vi må være litt paranoide

0 Kommentarer

Annonse
Annonse