fbpx Gutten som ga sepsis et ansikt Hopp til hovedinnhold

Gutten som ga sepsis et ansikt

Rory Staunton, The Staunton Family - Sent personally, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31120882

Ett lite kutt i en arm hos tretten år gamle Rory Staunton fikk dødelig utgang. Saken fikk amerikanerne til å åpne øynene for sepsis.

– Media i Norge har skrevet lite om sepsis. Av og til er det slik at når media setter søkelyset på noe, lytter politikerne mer til hva de skriver enn det vi fagfolk prøver å få gehør for, sier overlege og professor ved kirurgisk serviceklinikk på Haukeland universitetssykehus, Hans Flaatten.

Han bruker USA som eksempel:

– I 2012 skrev New York Times historien om tretten år gamle Rory Staunton, som døde av sepsis. I etterkant av denne saken kom politikerne på banen og satte som krav at alle sykehus i staten New York aktivt må undersøke pasienter for sepsis. Dette har blitt et nasjonalt krav med utgangspunkt i retningslinjene som ble utarbeidet i New York, sier han.

Et uskyldig kutt

Rory Staunton var en tretten år gammel gutt fra Queens i New york. Han spilte basketball på skolen, da et fall førte til at han fikk et kutt i armen. I utgangspunktet ikke en uvanlig skade når ivrige tenåringsgutter spiller ballspill.

Dagen etter tok foreldrene ham med til fastlegen. Da hadde han feber, var kvalm og kastet opp. Fastlegen sendte Rory videre til legevakten. Der var legene enige i sin dom: Rory led av omgangssyke og var dehydrert. Han ble behandlet med væsketilførsel, fikk en Tylenol, og ble så sendt hjem.

Ikke så uskyldig likevel

Selv om Rorys symptomer liknet på en uskyldig barnesykdom, var tilstanden hans allerede alvorlig. Bakterier hadde kommet inn i blodbanene og han var på full vei til å utvikle sepsis.

Tre dager etter hans første besøk på legevakten døde Rory på intensivavdelingen av septisk sjokk.

Foreldrene startet Sepsis- bevegelse

Etter at Rory døde startet hans foreldre og søster en landsomfattende kampanje for skape oppmerksomhet blant småbarnsforeldre om sepsis. Resultatet ble at politikerne vedtok en «Rory forskrift» i New York januar 2013. Forskriften krever at alle sykehusene må implementere beste praksis for tidlig identifisering og behandling av sepsis. Forskriften krever også spesielle prosedyrer for pediatriske pasienter, inkludert kommunikasjon av kritiske testresultater og publisering av en «Parents Bill of Rights».

Kilder: New York Times, Wikipedia

Les også: - Vi må være litt paranoide

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse