fbpx – Ikke godt nok Hopp til hovedinnhold
Nasjonal deleksamen:

– Ikke godt nok

Cathrine Villemo Tallaksen Svendsen

Sykepleierstudentene gjorde det bedre på nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi i 2016 enn i 2015. Likevel strøk 1 av 5. Det mener NSF Student ikke er godt nok.

4.838 sykepleierstudenter avla eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi i desember 2016. Nå har sensuren falt.

Gledelig, men ...

NSFs studentleder Cathrine Villemo Tallaksen Svendsen, synes det er gledelig at studentene gjør det bedre på den nasjonale deleksamenen i 2016 enn i 2015.

– Men med en strykprosent som kun har gått ned fra 29 til 22 prosent, er det ikke godt nok, sier Svendsen.

Hun mener resultatene bekrefter ønsket om opptakskrav i matte, norsk og engelsk.

– Analysen av resultatene fra 2015 viste at det var ved de skolene det var vanskeligst å komme inn at strykprosenten var lavest. Dersom resultatanalyse fra 2016 bekrefter trenden, er opptakskrav noe som bare må innføres. Sånn er det bare, sier hun.

Svendsen venter i spenning på stortingsmeldingen om høyere utdanning som blir lagt frem på fredag.

Lyspunkter

– At karakteren A har doblet seg, er jo gledelig. Det er den eneste karakteren som har doblet seg, ellers er det forbedringene heller små, sier hun.

Så langt har ikke studentlederen fått så mange reaksjoner fra studentene rundt om i landet.

– De kommer nok etter hvert, sier hun.

Vil ha flere nasjonale eksamener

Selv om det nå er gjennomført nasjonale prøver i anatomi, fysiologi og biokjemi to ganger, er det ikke sikkert at det blir en permanent løsning.

– Men vi håper det blir det. NSF Student ønsker at det skal bli flere nasjonale eksamener. Målet er at en sykepleier er en sykepleier uansett hvilken skole man har gått på. Sånn er det ikke i dag. Å beholde denne nasjonale deleksamene er et viktig skritt på veien mot en mer enhetlig sykepleierutdanning, sier hun.

Ikke helt fornøyd

Sykepleien snakket i desember med sykepleierstudent ved Universitetet i Tromsø (UiT), Alexandra Douse, både før og etter eksamen. Hun var i utgangspunktet ikke redd for å stryke. Så hvordan gikk det med henne?

– Jeg sto. Det er jeg glad for. Da slipper jeg å ta eksamenen på nytt, sier Douse.

– Hvilken karakter fikk du?

– Det vil jeg helst ikke si, for jeg er litt misfornøyd. Men ... jeg sto og er glad for det.

Alexandra Douse

22 prosent stryk

NOKUTs oversikt viser at halvparten av sykepleierstudentene fikk C eller bedre på den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi, mens 22 prosent strøk.

– Det er positivt at rundt halvparten av sykepleierstudentene denne gangen fikk karakterene C eller bedre. Det er også gledelig at det er dobling av studenter som fikk karakteren A, sammenliknet med 2015. Selv om strykprosenten er vesentlig lavere enn sist, er den fremdeles bekymringsfull høy, sier NOKUT-direktør Terje Mørland i en pressemelding.

Liv og død

– Sykepleierne kommer tett på behandlingen av pasientene, og det er viktig at de har gode kunnskaper og ferdigheter i basisfagene. Det kan i verste fall stå mellom liv og død for pasienten. Lavere strykprosent er positivt, men det er også viktig at flere studenter kommer seg gjennom studiene med bedre enn akkurat bestått karakter, sier Mørland.

Dette er første gang at alle sykepleierutdanningene gjennomførte nasjonal deleksamenen. Totalt 4.838 studenter avla eksamen i desember 2016, mens tallet var 1.761 studenter i 2015.

Uklart hvorfor

Mørland sier at det er for tidlig å si noe klart om hva grunnen til de forbedrete resultatene skyldes, men at en felles læringsutbyttebeskrivelse for studiet kan være en grunn.

– Det er i år utarbeidet en felles læringsutbyttebeskrivelse og en detaljert oversikt over læringsmål på tvers av alle studiestedene. Siden studentene bruker ulike lærebøker i studiene, er det viktig å være tydelig i hva som er viktig å arbeide med innen faget. Både studenter og undervisere har hatt tilgang til denne siden i fjor sommer, forklarer Mørland.

– I tillegg har studenter og undervisere i forkant av årets eksamen hatt tilgang til eksamenssettet fra 2015. Dette kan bidra til å fjerne usikkerhet rundt eksamenen, sier Mørland.

Mo i Rana på bunn, Tronheim på topp

Sykepleierstudentene som i snitt gjorde det best, er det som holder til ved NTNU Tronheim. Her er snittkarakteren 3,4. Høgskolen i Bergen følger tett etter med et snitt på 3,3. På Tredjeplass kommer Høgskolen på Vestlandet (HSF) med et snitt på 3.

Nederst på lista finner vi NU Mo i Rana med et karaktersnitt på 1,3. Så følger fire utdanninger med en snittkarakter på 1,6. De fire er: UiT Narvik, HSN Porsgrunn, HSH Stord og NU Bodø. (Se tabell under)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse