fbpx Uforandret hiv-situasjon Hopp til hovedinnhold

Uforandret hiv-situasjon

En rød sløyfe ligger oppå bokstavene til hiv/aids.

Foreløpige tall for 2016 viser at det er omtrent like mange nye hiv-smittete i Norge i år som i fjor.

– Hiv-situasjonen i Norge er relativt uforandret, sier Øivind Jul Nilsen, seniorrådgiver i avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte i Folkehelseinstituttet.

Hittil i 2016 er det innmeldt 184 nye tilfeller av hiv-smittete, forteller han.

Med det som gjenstår av året og det som er utestående, regner han med at det lander på rundt 220 tilfeller i år som i fjor. I fjor var det 221 tilfeller. Dette antallet var det laveste på ti år.

Nilsen er ikke overrasket over årets tall.

– Hiv-situasjonen i Norge er stabil. Det skjer ikke brå endringer over natten.

Fornøyd

Anne Karin Kolstad, koordinator for Verdens aidsdag i Norge og generalsekretær i HivNorge, er veldig glad for at tallene har holdt seg nede.

– Det kommer nok i stor grad av at folk får behandling fort og at behandlingen er vellykket. En utfordringen vi har, er migrasjon. Det er mange som er smittet med hiv før ankomst til Norge. Det er vanskelig å nå ut, få god kontakt og gi dem behandling.

LES OGSÅ: – Sønnen min har hiv

Tror på nedgang neste år

Fra 2014 til 2015 var det nedgang fra 249 til 221 nye hiv-tilfeller. Kolstad tror tallene kommer til å gå videre ned. Hun begrunner det med at helseminister Bent Høie i høst sa ja til å legge til rette for bruk av PrEP i grupper med høy risiko for å bli smittet av hiv. PrEP er en behandling som gjør at man ikke kan bli smittet av hiv-viruset.

– Jeg tror vi allerede neste år vil se nedgang i tallene. Dette tilbudet vil ha stor innvirkning på menn som har sex med menn og som har mange partnere og sliter med kondombruken, sier Kolstad.

– Trengs også i Norge

Kolstad tenker at Verdens aidsdag kunne hett hiv-dag i Norge, siden aids er et ikke-tema her.

– Men vi trenger verdensdagen også her. For selv om du her kan leve like lenge som alle andre og være som alle andre, er det mye stigma knyttet til sykdommen.

Den norske solidaritetskampanjen heter #bryttausheten. Flere undersøkelser viser at vi i Norge har lite kunnskap om hiv og aids. Mange tror på gamle myter om hvor smittsomt og farlig hiv er, for eksempel tror mange at det kan være farlig å ta på og klemme en som har hiv, noe som ikke er tilfelle, skriver Verdens aidsdag på sine nettsider som begrunnelse.

– Helsepersonell må vite mer

Kolstad mener den manglende kunnskapen også i helsesektoren er et problem.

– Helsepersonell har altfor lite kunnskap om hiv. Det burde komme mer inn i utdanningen av både sykepleiere, leger og tannleger. Hadde de visst mer, hadde det vært lettere for dem som lever med hiv.

– Hvis det er én ting alt helsepersonell og andre burde vite om hiv, hva er det?

– At er man på vellykket medisinering, så er man smittefri. Det skal ikke gå an å bli smittet. Hiv-medisineringen har vært en kjempesuksess. Det skal egentlig mye til for å bli smittet om man ikke er på medisiner også, det er hovedsakelig seksuelt, sier Kolstad.

LES OGSÅ: – Slik smitter hiv

Ny rapport

En ny rapport fra de europeiske smittemyndighetene, ECDC, viser også at én av sju personer som lever med hiv, ikke vet at de er smittet, skriver Dagens Medisin.

Dette er spesielt bekymringsfullt fordi de smittete ikke kan dra nytte av livreddende behandling, samtidig som de kan fortsette å overføre viruset til andre, påpekes det i rapporten.

Jeg tror vi allerede neste år vil se nedgang i tallene.
Anne Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse