fbpx Prisverdig smerteforskning Hopp til hovedinnhold

Prisverdig smerte­forskning

Bildet er et portrett av Maren Falch Lindberg.

For første gang har en sykepleier vunnet Lovisenberg diakonale sykehus’ forskningspris.

- Det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse, sier stipendiat Maren Falch Lindberg.

I dag mottar hun, som første sykepleier, Lovisenberg diakonale sykehus ’ forskningspris.

Prisen ble delt ut første gang i 2014, og går til den beste vitenskapelige artikkelen publisert siste år av forskere tilknyttet sykehuset.

- Jeg håper prisen vil være med på å synliggjøre at sykepleiere kan gjøre forskning av høy kvalitet, sier vinneren.

Vonde knær

Lindberg får prisen som hovedforfatter av artikkelen Factors that can predict pain with walking, 12 months after total knee arthroplasty, publisert i tidsskriftet Acta Orthopaedica med Christine Miaskowski, Tone Rustøen, Leiv Arne Rosseland, Bruce A. Cooper og Anners Lerdal som medforfattere.

Artikkelen er basert på en studie av drøyt 200 pasienter før og etter kneproteseoperasjon.

Rundt en femtedel av pasientene oppga like høy grad av smerte i kneet ett år etter, som det de hadde før operasjonen. Forskerne har sett på hva som kjennetegner denne gruppen og om de kan identifiseres i forkant av operasjonen.

- Vi fant at disse pasientene rapporterte mer smerter i andre deler av kroppen før operasjonen. De scorte dessuten høyere på depresjon og fatigue, og var mer emosjonelt påvirket av kneplagene enn andre, sier Lindberg.

Bedre oppfølging

Målet er nå at forskningen vil kunne gjøre det enklere å identifisere slike pasienter tidlig samt utvikle effektive intervensjoner.

- Dette er noe jeg ønsker å gå videre med i min forskning, forteller Lindberg, som tror mange sykepleiere vil kunne dra nytte av kunnskapen.

- Sykepleiere er veldig involverte i mottakelse av pasienter som skal opereres. Om de kan fange opp denne gruppen tidlig, kan man gi mer oppfølging til dem som trenger det. Også sykepleiere som mottar slike pasienter ute i kommunene etter utskriving, vil ha nytte av å kjenne til deres utfordringer.

Moderne metoder

Juryen, som har bestått av to leger og en psykolog, skriver blant annet følgende i sin begrunnelse:

«En styrke ved undersøkelsen er materialets størrelse med pasienter fra en avdeling med enhetlig praksis. En stor andel av aktuelle pasienter er rekruttert til studien og frafallet er meget lite. Materialet er undersøkt med moderne metoder for symptomanalyser i samarbeid med et av verdens ledende sentra på dette i USA.»

- Jeg tror en av grunnene til at vi har lyktes med å gjøre et godt prosjekt, og dermed få denne prisen, er at jeg har hatt mye kontakt med fagmiljøer i utlandet, sier Lindberg selv.

Internasjonal anbefaling

Sykepleien har tidligere skrevet om Lindbergs forskningssamarbeid med Russland.

Hun har også deltatt på en treårig internasjonal sommerskole for europeiske doktorgradsstudenter med sykepleierbakgrunn. Hun har også hatt ett års studieopphold ved Faculty of Nursing, UC San Francisco, delvis finansiert gjennom NSF-stipend og Fulbright-stipend.

- Jeg vil oppfordre andre sykepleiere som tar doktorgrader, til å reise utenlands og samarbeide internasjonalt. Det er veldig givende fordi man får andre perspektiver på eget arbeid og et bredt internasjonalt nettverk å samarbeide videre med, sier prisvinneren.

Foruten heder og ære, innebærer forskningsprisen 10 000 kroner til vinneren, samt rett og plikt til å holde foredrag basert på innholdet i artikkelen.

Jeg håper prisen vil være med på å synliggjøre at sykepleiere kan gjøre forskning av høy kvalitet
Maren Falch Lindberg

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse