fbpx 4 i blodet Hopp til hovedinnhold

4 i blodet

Bildet viser en blodpose.

Blodet har ulike bestanddeler. Her er en kort introduksjon.

Bildet viser en trombocytt.

De små trombocyttene

Gjennomsiktige og blodets minste celler. Egentlig ikke fullverdige celler, men fragmenter av megakaryo­cytter, kjempestore celler som fins i benmargen. 
Blodplatene er spesialisert til å stoppe blødninger. De aktiveres når de kommer i kontakt med «fremmede overflater», som en skadet årevegg. Da kleber de seg til sårkantene og hverandre og danner en slags plugg. 

Blodplatene inneholder faktorer som får blodet til å koagulere og blodkarene til å trekke seg sammen.

Som transfusjon gis enten trombocytter fraksjonert fra fullblod eller trombocytter gitt ved aferese, der kun trombocytter tappes. 

Bildet viser erytrocytter

De fargesterke erytro­cyttene

Gir blodet dets karakter­istiske, røde farge. Inneholder hemoglobin, et jernholdig protein som kan binde til seg oksygen og karbondioksid. De røde blodlegemene frakter ­oksygen fra lungene ut i kroppen og tar med seg avfallsstoffet karbon­dioksid tilbake. Erytro­cytter er de blodcellene det er flest av. De er runde,­ flattrykte og likner en smultring uten hull i midten. Har ingen kjerne, men et celleskjelett som gjør at de kan endre form.

Som transfusjon gis de som konsentrat fraksjonert fra fullblod.

Bildet viser hvite blodlegemer.

De ubrukelige leukocyttene

Leukocyttene, eller de hvite blodlegemene, har ingen farge. De er en del av immunforsvaret og oppholder seg helst i benmargen. De bruker blodet som transportåre til ­steder med skade eller infeksjon. Leukocyttene er de største blodcellene.

De gjør en kjempejobb med å forsvare kroppen mot inntrengere, men er ubrukelige til transfusjon. På overflaten har de antigener, som mottakeren kan lage antistoffer mot. Derfor fjernes leukocytter fra alle blodprodukter.

Bildet viser en blodpose med innhold som er sentrifugert, plasma øverst, buffy coat og så erytrocytter nederst.

Det celleløse plasmaet

Strågul væske som inneholder 90 prosent vann. I tillegg består den av stoffer som er oppløst, for det meste proteiner, fett­stoffer, karbohydrater og ulike salter. Proteinene kan deles i to fraksjoner, albumin, som det er mest av, og globulin. Fra plasma­ utvikles ulike blodkomponenter som koagulasjonsfaktorer og immunglobulin. 

Les også:

Dråper av liv

- Hadde ikke overlevd uten blod

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse