fbpx – Ikke skift så ofte på sårene Hopp til hovedinnhold

– Ikke skift så ofte på sårene

bildet viser et sår

Når Annelise Pettersen underviser om sårbehandling, møter hun stadig sykepleiere som tror at det er lurt med lufting og sårskift hver eller annenhver dag.

Sykepleier Annelise Pettersen har videreutdanning i sår og jobber som produktspesialist hos 3M Norge. Der underviser hun blant annet sykepleiere ved sykehjem og hjemmetjenesten.

– Når man får et lite sår har mange blitt opplært til å skifte plaster regelmessig, rengjøre såret ofte og lufte det. Dette er ikke alltid riktig fremgangsmåte og det bør sykepleiere informere om, hevder hun.

Varierende kunnskap

Men sykepleiere uten den ettårige videreutdanningen i sårbehandling kan ha varierende kunnskap med seg fra bachelorutdanningen, mener Pettersen.

Når hun underviser sykepleierne som jobber i hjemmetjeneste eller på sykehjem, hender det ikke sjelden at de blir overrasket over at bandasjen godt kan sitte på i en uke før de skifter.

– Mange er vant til å skifte bandasje hver eller annenhver dag, sier hun.

Skifter for ofte

– Den største utfordringen er at sykepleiere skifter for ofte på såret. Men da tilfører man bare nye bakterier. Dessuten kan kald luft senke temperaturen i såret slik at cellene ikke blir så delingsdyktige, sier Pettersen.

Hvis såret er rødt, hovent eller hissig, eller det er store forandringer i såret, bør man oppsøke lege, hevder såreksperten.

– Hvis du rengjør et ukomplisert sår med vann og setter på et plaster som er vanntett, ordner som oftest kroppen opp selv.

Det finnes noen plaster på markedet som er vanntette men slipper fuktighet ut.

Bildet viser Annelise Pettersen

Fuktighet og ro

Annelise Pettersen forklarer at den optimale sårbehandlingen er å holde såret passe fuktig og gi det ro.

– Hva er passe fuktig?

– Det er når det ikke er helt tørt og ikke så vått at huden rundt blir oppbløtt.

– Hvorfor skal det ikke bli tørt?

– Når cellene ikke får tilgang til fuktighet, vil de ikke kunne dele seg og danne ny hud som vi kaller granulasjonsvev, sier hun.

Den største utfordringen er at sykepleiere skifter for ofte på såret.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anne-Sofie von Düring

Pensjonist
10 months 3 weeks siden

Det at man ikke skal skifte såret for ofte forutsetter vel at bandasjen ligger tett til huden utenfor slik at det ikke er fare for kontaminering av bakterier utenfra og inn i såret, som for eksempel sår som ligger like utenfor rektum. Hvis bandasjen har løsnet bør man vel skifte den / passe på at bandasjen sitter tett til huden?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse