fbpx Vil gjøre sårstell lettere med nytt hjelpemiddel Hopp til hovedinnhold

Vil gjøre sårstell lettere med nytt hjelpemiddel

To sykepleiere er videre til semifinalen i nordisk innovasjonskonkurranse. Oppfinnelsen deres skal gjøre sårstell enklere og billigere.

Over 400 sendte inn forslag da den nordiske konkurransen The Nordic Independent Living Challenge ble utlyst i begynnelsen av 2015. Målet med konkurransen er å få opp gode ideer og nyvinninger som kan gjøre at eldre mennesker kan få gode og selvstendige liv, sett i lys av eldrebølgen som vil komme.

I Oslo fredag presenterte bedriftene sine oppfinnelser for potensielle brukere, helsepersonell og helseledere.

Skal bidra til selvstendighet

– Vi ønsker å finne løsninger, teknologiske eller andre type løsninger, som kan bidra til at eldre får selvstendige liv og kan utsette behov for sykehjemsplass. Vi ønsker løsninger som både kan hjelpe brukere, helsearbeidere og pårørende, sier Anne Romsaas, prosjektleder for innovasjon i helseetaten i Oslo kommune. Oslo kommune er en av medarrangørene sammen med de andre nordiske hovedstedene og Nordic Innovation.

25 av 400 oppfinnelser er klare for semifinalen. Åtte norske selskaper er med. Én av bedriftene som har kommet gjennom nåløyet, ledes av to sykepleiere fra Bærum.

– Dette er en idé jeg har hatt helt siden jeg var sykepleierstudent. Sårstell på føtter og ben gjennomføres i dag på en veldig tungvint måte. Dette er pasienter som ikke klarer å holde foten sin oppe selv og de har ofte store og tunge ben. Det kreves at man er to personer for å få det til. Hvis man gjør det alene, risikerer man å ødelegge ryggen, sier Ingvild Vik, gründer i Multipuff og avdelingssykepleier ved Norlandia Gullhaug bo – og behandlingssenter i Bærum.

Hjelp ved sårstell

Hun og sykepleierkollega Astrid Kristine Maliberg har utviklet to støtter som skal holde pasientens fot oppe mens mens man steller såret. Ved hjelp av støttene trenger man ikke lenger å være to personer til å gjøre dette.

– Løsningen skal være enkel å ta med, slik at den også kan brukes i hjemmesykepleien. Vi ønsker også at den skal være litt kul, slik at den fenger sykepleierne og er noe de ønsker å bruke, sier Vik.

Så langt har de bare laget en enkel modell. De er nå i dialog med finske designere for å utvikle en prototype.

Multipuff har to støtter som kan flyttes under beinet, slik at man kommer til alle steder på beinet.

Vil kutte kostnader

De viser til at sårstell for en person i ett år koster rundt 100.000 kroner. Rundt halvparten av disse kostnadene er knyttet til bemanning. De har erfaring fra både ortopedisk sengepost, hjemmesykepleie og sykehjem. Alle steder har de savnet et slikt hjelpemiddel.

– Ved å bruke multipuffen vil man kunne halvere bemanningskostnadene, samtidig som det blir en bedre arbeidssituasjon for helsearbeideren. Vi er også opptatt av at pasienten skal ha en god og trygg opplevelse med dette, sier Maliberg.

De viser til at hjelpemidler som allerede eksisterer på området gjerne må kobles til en sykehusseng eller er for store til å ta med seg rundt når man jobber i hjemmesykepleien.

Assistent i trappen

Blant de andre norske ideene som har kommet helt til finalen, er oppfinnelsen Assistep. Det er en hjelp for eldre og funksjonshemmede til å komme seg opp og ned trapper. Det er en skinne som er festet på veggen og et håndtak som skyves ut når man skal opp eller ned.

– Det tar ikke mer plass enn et vanlig gelender, sier Halvor Wold, daglig leder i Assistep.

Mange er innom standen hans for å høre hvordan det fungerer.

– Dette burde jo alle borettslagene få installert. Det er mye bedre enn heis, fordi dette gjør at de eldre kan få beveget seg, sier Unni Hembre, fagsjef for eldre ved byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune.

 Elsie Nævestad tester Assistep sin oppfinnelse sammen med Halvor Wold.

Hjelp i dusjen

Blant de andre norske oppfinnelsene er et hjelpemiddel som skal gjøre det enklere for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne å klare å dusje hjemme.

– Hjelpemiddelet bidrar til at brukere bedre mestrer å dusje på egen hånd eller med redusert grad av assistanse. Slik at det også letter helsearbeidere og families assistanse i dusjsituasjonen, sier Camilla Strand i SC Production Solutions.

Noen av deltakerne i konkurransen er allerede i ferd med å satse internasjonalt. I samarbeid med Bergen kommune startet Motiview med spesiallagde videoer fra eldres nærmiljø. Målet var å motivere til mer sykling på ergometersykkel på sykehjem. Forsøk og studier blant annet fra Trondheim, har vist gode resultater. Blant annet gjennom ved økt trivsel og nedsatt bruk av medikamenter. Nå er Motiview i bruk ved 90 norske sykehjem, og i gang med en nordisk satsing. Planen er å utvide ytterligere videre.

Se en oversikt over alle de 25 oppfinnelsene på nettsiden til The Nordic Independent Living Challenge ( http://www.realchallenge.info/).

Semifinalen er i Stockholm i desember.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse