fbpx Vil fjerne yrkestitlene helsesøster og jordmor Hopp til hovedinnhold

Vil fjerne yrkestitlene helsesøster og jordmor

Petter Sæter og Joakim Stubberud

Landsmøtet vedtok at NSF skal arbeide for kjønnsnøytrale titler for sykepleiere. Det kan bety et farvel til helsesøster og jordmor.

Historisk kalte flere av landsmøtedelegatene vedtaket om å fjerne yrkestitlene «helsesøster» og «jordmor».

- Skal ikke se bort fra at vedtaket vil gå inn i historiebøkene på lik linje med endringen av yrkestittelen sykesøster til sykepleier, sier de to forslagsstillerne Joakim Stubberud (studentdelegat Østfold) og Petter Sæter (studentdelegat Telemark).

At så mange som 101 av totalt 177 landsmøtedelegater stemte for overrasker forslagsstillerne, men det gleder mer.

Få menn inn i yrket

- Det har vært mye snakk om hvordan få flere menn til å velge sykepleien. Sykepleierstudentene har jobbet lenge for kjønnsnøytrale yrkestitler innen sykepleie. De «godt voksne» sykepleierne på landsmøtet var ikke begeistret for forslaget. Så vedtaket signaliserer et generasjonsskifte, sier Petter Sæter. På t-skjorta står #mannkanblisykepleier.

- Hvorfor er kjønnsnøytrale yrkestitler så viktig?

- I dag er det 3 380 helsesøstre i Norge, kun fem er menn. Vi tror yrkestittelen er en direkte bremsekloss for å rekruttere flere menn til yrket. Å være helseSØSTER kan fort bli oppfattet som noe kvinnegreier. Virkeligheten er at yrket vil stå sterkere hvis det tiltrekkes flere menn. Barn og unge gutter trenger å møte menn på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten, sier Joakim Stubberud. De mener begge at vedtaket gir et tydelig signal om at yrket også er for menn.

Tittelen helseSØSTER opplever de også som en klar diskriminering av menn.

Hva skjer videre?

- Vedtaket innebærer ikke at navnendring skal skje umiddelbart, men at det er gjennomført i løpet av kommende landsmøteperiode. Det gjelder også hva man skal kalle yrkene. Det viktigste er at prosessen nå er i gang, ifølge de to.

Landsgruppen av helsesøstre har hatt dette på agendaen en god stund. Sæter og Stubberud forventer at dette arbeid nå blir forsert.

Les også:

Ut med jordmor og helsesøster

NSFs landsmøtevedtak betyr ikke et farvel til jordmortittelen!

Ikke farvel til titlene jordmor og helsesøster

NSF ønsker kjønnsnøytrale yrkestitler for sykepleiere.
Nytt punkt i prinsipprogrammet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse