Film om kreftsyk vandrer
Einar Lunga takler livet som kreftsyk ved å gå pilegrimsturer.
Einars forsvinningsnummer er en dokumentarfilm om psykologen Einar Lunga, som fikk uhelbredelig prostatakreft i 2007, og begynte å gå. Filmen er regissert og produsert av Elsa Kvamme, som hadde kjent Lunga i flere år da hun fikk høre at han var blitt syk.
Kniven på strupen
– Jeg kjente Einar som en interessant og oppegående psykolog og synes selvsagt det var veldig trist å høre om sykdommen. Men så dukket han opp noen år senere og virket friskere enn noen gang, forteller Kvamme.
Lunga ble først deprimert og isolerte seg, men fikk kniven på strupen av legen sin som sa han måtte finne på noe. Da begynte Einar å gå pilegrimsturer rundt omkring i verden.
Fascinerende historie
– Jeg merket at Einars historie fascinerte meg veldig. Jeg tok meg selv i å fortelle om ham til folk jeg møtte, men da de spurte etter flere detaljer hadde jeg ingen. Da fikk jeg ideen om å lage film om ham, sier Kvamme.
Arbeidet med filmen begynte i november 2013. I kveld har den premiere på norske kinoer.
– Hvordan var det å lage film om en du kjenner?
– Jeg kjente ham ikke så veldig godt, så jeg hadde mange ubesvarte spørsmål. Samtidig mener jeg det kan være en fordel å kjenne den personen du skal lage film om, det blir mindre overveldende for begge parter.
Psykisk styrke
Elsa Kvamme er opptatt av hvordan det psykiske virker inn på vår fysiske tilstand.
– Jeg mener det er viktig å hente fram sine indre krefter når man får en så alvorlig sykdom som kreft. Hva oppstår når man gjør noe så kjedelig som å gå? Slike ting ønsker jeg å fortelle med filmen, sier hun. Og mener filmen beskriver den enkle, men viktige gleden ved å være i live.
– Dette har vært et givende prosjekt for meg å jobbe med. Selv om jeg ikke er syk selv, mener jeg filmen sier noe viktig om hvordan man kan komme seg gjennom en krise. I dette tilfellet ved å gå.
Åndelig dimensjon
– Kan helsepersonell lære noe av filmen?
Det er viktig at sykepleiere og leger aldri glemmer at pasienten er noe mer enn et fysisk objekt og trenger å mobiliseres med noe mer enn diagnoser og medisiner, påpeker Kvamme.
– Filmen viser noe viktig; nemlig at det å være syk også har en åndelig dimensjon som må ivaretas. Og da snakker jeg ikke nødvendigvis om kirkereligion. Alvorlig syke pasienter trenger at man setter opp andre mål for dem enn bare de medisinske.
Wittgenstein
Kvamme forteller at Einar Lunga er veldig inspirert av Wittgensteins tanker om at et menneske aldri er ferdiglaget, og at man alltid kan arbeide med å forbedre seg selv.
– For ham ble disse lange vandringene en mulighet til å gå i dialog med sine egne livskrefter og historiene han bærer med seg, sier hun.
Se traileren her:
TEASER - THE VANISHING ACT OF EINAR-15915 from Blinkfilm on Vimeo.
0 Kommentarer