fbpx Nytt studie gir ingen garantier Hopp til hovedinnhold

Utdanning utenfor EØS Nytt studie gir ingen garantier

For søkere som må ha flere emner, må de søke om opptak ved norsk sykepleierutdanning og så søke om fritak fra fag som før. Illustrasjonsfoto. Foto: Ann Kristin Bloch Helmers

Et nytt studie skal gjøre det enklere å få norsk autorisasjon etter å ha tatt sykepleierutdanning utenfor EØS. Prislappen er 19 000 kroner, men du får ingen garantier om norsk autorisasjon.

Mange med utdanning fra land utenfor EØS får avslag på sin søknad om norsk autorisasjon av Statens autorisasjonskontor (SAK). Årsaken til avslag er ifølge SAK at utdanningene er for ulik den norske sykepleierutdanningen.


Garanterer IKKE autorisasjon

Helsedirektoratet, SAK og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har sammen laget en studiemodul kalt: "Sykepleiens faglige og vitenskapelige grunnlag". Tanken er at dette studiet skal gjøre det enkelere å få norsk autorisasjon.

- Vi legger nå til rette for at de som ønsker autorisasjon i Norge kan oppnå det på en raskere og enklere måte en tidligere, sier avdelingsdirektør Silje Anine Bell i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Studiet går over to semestre, gir 33 studiepoeng og koster 19 000 kroner, men gir ingen garanti for at studentene får norsk autorisasjon etter fullført studieløp.


Enkeltemner = umulig

- Kurset kan ikke gi en garanti om autorisasjon, fordi hver søknad om autorisasjon etter regelverket må behandles individuelt, skriver Helsedirektoratet i pressemelding.

Helsedirektoratet sier at for noen vil ikke studiet være nok, fordi noen mangler flere emner enn det det nye studieløpet innholder. Det er foreløpig ikke mulig å søke opptak til andre enkeltemner.

For søkere som må ha flere emner, må de søke om opptak ved norsk sykepleierutdanning og så søke om fritak fra fag ut i fra tidligere studeier, melder Helsedirektoratet.


Trenger kompetansen

Helse- og utdanningsmyndighetene sier de vil fortsette samarbeidet . De skal se om det er andre ting som kan gjøres for å forenkle veien til norsk autorisasjon.

- Vi er glade for at folk velger en utdanning innen helse og har lyst til å arbeide i norsk helsevesen. Denne nye modulen gjør det mulig for flere å komplettere sin utdanning på kortere tid enn tidligere, sier avdelingsdirektør Silje Anine Bell i Helsedirektoratet i en pressemelding.​

Les også:

Bortkastet utdanning

Uforståelig avslag

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.