fbpx – Kampen mot tidstyvene er viktigere enn lønnskampen Hopp til hovedinnhold

– Kampen mot tidstyvene er viktigere enn lønnskampen

Marianne Trydal vil heller ha mindre lønn og beholde helsa, enn å bli syk med fet inntekt. Hun gikk ned 50 000 i året da hun begynte i ny og mer sykepleiefokusert jobb.

Lisa Norby som sluttet på sykehjemmet på grunn av tidstyvene, har fenget Sykepleiens lesere. I skrivende stund har historien og Sykepleiens tidstyvundersøkelse nådd 181 440 personer via delinger på Facebook.

 

– Misbruk av ressurser

Marianne Trydal

– Kampen mot tidstyvene er viktigere enn lønnskampen. Arbeidsforholdene må være første prioritet. Det hjelper ikke med høy lønn hvis vi blir sjuke, sier hun når Sykepleien ringer henne opp.

Med slike arbeidsforhold som er beskrevet i artikkelen i Sykepleien, synes hun ikke det er rart en får høyt sykefravær hos kvinner.

Holdt ut et år

Selv holdt hun ut et år i kommunehelsetjenesten ved en rehabiliteringsavdeling i Oslo kommune.

– Det var mye kjøkkentjeneste og matlaging som tok oppmerksomheten vekk fra pasientene. I tillegg var det dårlig grunnbemanning. Det blir stadig flere oppgaver å gjøre som krever større kompetanse, uten at det følger med økt bemanning, sier Trydal.

Til slutt gikk hun tilbake til spesialisthelsetjenesten selv om hun gikk ned 50 000 kroner i lønn. Nå jobber hun ved avdeling for nevrorehabilitering ved Akershus universitetssykehus.

– Penger er ikke alt, sier Trydal.

Unge forsvinner

Hun legger til at hvis helsevesenet skal klare å rekruttere nye sykepleiere og holde på dem, må sykepleierne få konsentrere seg om det faglige samtidig som de ikke må slite seg ut.

– Jeg kjenner til flere unge sykepleiere som forsvinner nå på grunn av dette. Det er her Norsk Sykepleierforbund (NSF) må sette inn støtet.

– Hva bør NSF gjøre?

– De bør ha mindre fokus på lønn og mer på å øke grunnbemanningen og ha et godt arbeidsmiljø med høy kompetanse.

– Men det ene utelukker vel ikke det andre? Man kan vel kreve både god lønn og høy faglighet i miljøet?

– Jo, men hver gang vi har fått økt lønna vår, kommer disse innsparingene i neste runde. Det blir som om vi biter oss sjøl litt i halen, sier Trydal.

Flere slutter

Sykepleiens undersøkelse viste at halvparten av sykepleierne synes de får for lite tid til pasientene på grunn av andre oppgaver som dokumentasjon, møter, renhold og kjøkkentjeneste. Sykepleierne ved sykehjem og i hjemmetjenesten er minst fornøyde med situasjonen. Du kan lese hele temaet både på nett og i Sykepleien nummer 12 som i disse dager kommer i postkassen til landets sykepleiere.

Mange kjenner seg igjen i Lisa Norbys historie, og flere har gjort som henne, viser tilbakemeldingene.

Isabella Larsen skriver på Sykepleiens facebookside at «det er mange som slutter på grunn av tidstyver nå, bare synd det ikke kommer ordentlig frem».

Kjell Åge Vannes har en klar oppfatning av både årsak og løsning. Han skriver: «Det er KUN fordi sjukepleien er et kvinnedominert yrke at dette går an. Misbruk av høgskoleutdanna yrkesgruppe, og verre kjem det til å bli om ikkje NSF slutter med å tvinne tommeltotter og gjer noko».

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse