Egen utdanning i smerte

– Smerte er et vanlig og ofte plagsomt symptom, men mange mangler kunnskap for å lindre den, sier Tone Marte Ljoså.
Hun er smertesykepleier og jobber ved Regional kompetansesenter for smerte og Høgskolen i Buskerud og Vestfold.
Etter jul starter høgskolen opp tverrfaglig videreutdanning i smertebehandling i samarbeid med Oslo universitetssykehus. Ljoså er faglig ansvarlig sammen med lege Lars-Petter Granan.
Jobbe sammen
– Men trenger man en egen utdanning i smerte?
– Ja. Smerte er et stort felt. Mange helsefaglige utdanninger har lite om det på pensum, og har heller ikke mulighet til å dekke alt. Smerte opptrer hos pasienter på alle nivåer av helsetjenesten, hos unge og gamle.
Utdanningen vil ta for seg akutte, postoperative, langvarig ikke-maligne og kreftrelaterte smerter hos pasienter i alle aldre. Studentene skal få kompetanse til å kartlegge, vurdere og diagnostisere smerte og gi smertebehandling innenfor sitt fag. I tillegg skal de få kunnskap og forståelse for tverrfaglig samarbeid om smerte.
Ifølge Ljoså er det anbefalt at kompliserte, langvarige smerter skal behandles tverrfaglig.
– Den vinklingen er vanskelig å få inn i grunnutdanningene, og man vet lite om hva andre profesjoner driver med før man er i jobb.
Også i kommunehelsetjenesten mener Ljoså det er viktig å tenke tverrfaglig.
Helst blanding
Utdanningen er på deltid over ett år og gir 30 studiepoeng. Søkere må ha treårig bachelor i helsefag, for eksempel sykepleie, eller profesjonsutdanning i medisin, psykologi eller odontologi og to års praksis. Det kreves også at søkere er i relevant jobb under studiet. Ljoså sier det kan være alt fra jobb på sykehjem, i hjemmesykepleien, på sengepost på sykehus eller som smertesykepleier.
Hun ønsker en blanding av studenter fra ulike deler av helsetjenesten
Søknadsfrist er 15. november og prislappen er 17 500 for hvert semester.
Mest lest
Test deg selv: Konte-eksamen i anatomi
Test deg selv på seneste konteeksamen i anatomi fra april 2023.
0 Kommentarer