fbpx Verneplikt for å løse sykepleierkrisen Hopp til hovedinnhold

Verneplikt for å løse sykepleierkrisen

En av tre unge må utdanne seg innenfor helsesektoren de neste årene. Professor Nils Aarsæther foreslår verneplikt for å dekke behovet.

Behovet for flere helsearbeidere vil vokse enormt de neste årene. Problemet er at helsesektoren er en av de minst attraktive utdanningsområdene for unge i dag.

– Yrket har ikke høy nok status, og de som jobber i helsesektoren tjener ikke nok. Samtidig vil det koste enormt mye å øke lønningen i den grad som behøves. Jeg tror man må tenke kreativt for å finne andre løsninger, selv om lønningene også vil trenge et løft, sier professor Nils Aarsæther til itromso.no.

 

Moralsk ansvar

Professoren tror den beste løsningen på denne problemstillingen er gjennom dugnad. I dag omfatter verneplikten cirka 15 000 av et årskull på 60 000. Dette mener han er urettferdig for dem som slipper å bli innkalt, samtidig som det finnes et potensial der.

Ideen har vært fremmet tidligere. Hagen-utvalget, et ekspertutvalg utnevnt av regjeringen i 2011, foreslo å innføre verneplikt i helsesektoren, uten at det ble løftet fram i noen nasjonal debatt.

– Det virker som dette er noe som politikerne er redde for å ta i. Men jeg mener vi har et moralsk ansvar ovenfor de kommende eldregenerasjonene for å ivareta deres rettigheter, sier Aarsæther.

Et annet problem i dagens Helse-Norge er det at omsorgssektoren er mindre attraktiv en for eksempel helsesektoren. Man ser at nyutdannede sykepleiere heller søker seg mot sykehusene enn å jobbe på sykehjem for eldre.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse