fbpx Syke av søvnmangel Hopp til hovedinnhold

Syke av søvnmangel

Colourbox

Lite søvn og fysisk aktivitet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer blant kvinnelige helsearbeidere i turnus.

En ny norsk-amerikansk studie viser at for lite søvn og fysisk aktivitet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Spesielt blant kvinnelige helsearbeidere er risikoen stor, mener forskere.

– Kvinnelige helsearbeidere er en yrkesgruppe som har mye søvnproblemer, fordi det er mye skiftarbeid som forstyrrer døgnrytmen. Det har ganske stor betydning for hvordan du sover over tid, sier forsker Henrik Børsting Jacobsen til NRK Trøndelag.

Han har i samarbeid med Harvard-universitetet i USA sett på hvordan hjerte- og karsykdom utvikler seg blant kvinnelig helsearbeidere gjennom det å ha for lite søvn, bevege seg for lite eller å være for mye stresset på jobb.

Høyere risiko

Ved to anledninger med cirka to års mellomrom samlet forskerne inn spørreskjemadata fra 99 personer som jobbet på et stort sykehus i Boston i USA, og ved den siste anledningen ble det også tatt blodprøver og målt høyde, vekt og blodtrykk.

Helsearbeiderne som oppgav problemer med søvnen og/eller utilstrekkelig fysisk aktivitet scoret signifikant høyere på risikovurderingen for hjerte- og karsykdom enn resten av deltakerne.

– Hvis du sover mindre enn seks timer eller får avbrutt søvn, og du trener mindre enn 150 minutter i uka, øker risikoen for hjerte- og karsykdom, sier forskeren.

– Arbeidsstress har lenge vært et dominerende faginnspill som sier det er veldig farlig. Vi fant ut at mer klassiske faktorer som det ikke å sove eller trene nok betyr mye mer for helsa.

– Bekymringsfullt

Solveig Kopperstad Bratseth er nestleder i Norsk Sykepleierforbund liker ikke det hun leser av rapporten.

– Dette er bekymringsfullt, og noe som understreker tidligere rapporter som forteller det samme. Dette må sees nærmere på med tanke på arbeidsbetingelser og turnusordninger til helsearbeidere.

Bratseth mener politikerne må lytte mer til forskningsrapportene.

Les: Dårlig helse av turnusarbeid?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse