fbpx Omskjæring opp i statsråd i morgen Hopp til hovedinnhold

Omskjæring opp i statsråd i morgen

– Jeg håper Stortinget ikke følger helseministerens ønske, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder i landsgruppen av helsesøstre.

Hun, sammen med et samlet barnehelsemiljø, sier nei til at offentlige sykehus skal skjære om guttebarn av religiøse og kulturelle grunner. De ønsker en aldersgrense, slik at gutter selv kan bestemme om de vil omskjæres eller ikke.

Til Stortinget

Helseminister Bent Høie har møtt sterk motstand fra helsepersonell etter at han signaliserte at omskjæring skal bli et offentlig tilbud. I morgen fremmer han lovforslaget i statsråd på Slottet og oversender det til Stortinget. Når det kommer opp der, er ikke kjent.

Tidligere i uken sa Venstre på sitt landsmøte ja til å tilby omskjæring i det offentlige helsevesenet.

Men Grydeland Ersvik er bekymret over at det offentlige ser ut til å få et slikt ansvar.

– Høies intensjon er at det er mindre skadelig for barna å bli skåret om under trygge forhold, påpeker hun.

– Men vi mener det er å legitimere en praksis som ikke er til barns beste. Vi bør ikke gjøre inngrep på barn som ikke er medisinsk nødvendige.

Etisk problematisk

Leder for anestesisykepleierne, Marit Vassbotten Olsen, sa tidligere i uken til Sykepleien at det å delta i et slikt inngrep er etisk problematisk. Både fordi inngrepet ikke gir helsegevinst og fordi det forskyver andre oppgaver. Men at anestesisykepleiere vil delta dersom de blir pålagt å gjøre det.

Lederen i Norsk gynekologisk forening, Jone Trovik, sier til Dagens Medisin i dag at hun finner det underlig at hundevalper har bedre rettsvern enn smågutter i Norge.

– I Norge har vi et forbud mot å kupere ører eller haler på hunder, men nå skal helsevesenet pålegges å kupere forhuden på gutter, sier hun til Dagens Medisin.

Kunnskap

Astrid Grydeland Ersvik synes helseministeren har lagt for liten vekt på informasjon og holdningsskapende arbeid.

– Vi vet at det har hatt effekt når det gjelder omskjæring av jenter, sier hun.

– Men det tar tid.

Hun understreker at hun forstår at omskjæring skjer etter de beste hensikter.

– Foreldrene vil gjøre det beste for barna. Men vår erfaring er at flere mangler kunnskap om hva inngrepet innebærer, som risiko for komplikasjoner og smerte.

Hun sier barnehelsemiljøet vil fortsette å jobbe politisk med denne saken.

– Vi vet det er motstand mot forslaget i flere partier, men jeg tviler vel på at det er flertall mot, erkjenner Grydeland Ersvik.

Les mer:

Vil forby omskjæring av guttebarn

Sier nei til omskjæring av gutter

Nei til omskjæring fra private

Kommentarer

Annonse
Annonse