VRE sniker seg inn på norske sykehus

Den siste uka er det funnet vankomycinresistente enterokokker (VRE) hos tre nye pasienter ved St. Olav. Alle har hatt opphold på Øya i Trondheim.
I løpet av forrige uke ble pasienter ved St. Olavs Hospital screenet for å undersøke omfanget av utbruddet av vankomycinresistente enterokokker (VRE).
Tidligere er 15 tilfeller av VRE-smitte funnet. Seksjon for smittevern ved St. Olavs Hospital anser Orkdal Sjukehus som sentrum for utbruddet. Alle pasienter derfra blir isolert og screenet.
Dette er en bakterie som er resisten mot bredspekterantibiotikaen vankomycin. I andre land er VRE-bakterien godt kjent på helseinstitusjoner, men i Norge har sykehus og sykehjem klart å holde den på avstand.
LES TEMA: Ringen min får du aldri
VRE har sneket seg inn
Ifølge smittevernoverlege ved St. Olavs Hospital, Andreas Radtke har VRE- bakterien sneket seg inn på sykehuset.
- Bakterien må ha vandret inn på sykehuset på noen, eller på utstyr som ikke er godt nok vasket, sier han til Sykepleien.
Sykepleiere er kanskje den personalgrupppen som vandrer mest rundt, og er i kontakt med flest pasienter.
- Betyr det at sykepleiere som ikke passer godt nok på håndhygiene utgjør en ekstra smitterisiko?
- Jeg vil ikke dra det så langt. I hvertfall ikke her på St.
Olavs Hospital hvor vi regelmessig gjør målinger av håndhygiene.
Resultatene viser at sykepleierne er av de flinkeste når det
gjelder god hygiene, sier smittevernoverlege ved St. Olavs
Hospital, Andreas Radtke.
Men han legger til at slik situasjonen er på sykehuset nå, må alle ta ett ekstra ansvar og passe på at håndhygienen er god.
Bor i tarmen
![]() Illustrasjonsfoto: Colourbox | VRE smitter både fra hånd til hånd og via håndtak og andre ting som berøres. Derfor er håndhygiene svært viktig. - Er bakterien farlig? - Enterokokker er noe vi alle har i tarmen. Den er ikke farlig så lenge den holder seg der den bor. Det er når den kommer inn sår, urinveier eller blodbanene at den kan bli farlig og skape infeksjoner, sier Radtke. - Førstevalget for enterokokken vi har i utbruddet vil være vankomycin. Det tar litt tid før vi skjønner at en pasient er resistent mot behandlingen. Tiden som har gått kan føre til at pasientens situasjon alvorlig forverres, sier han. Også Haukeland sykehus, Oslo universitetssykehus og Sykehuset Østfold i Fredrikstad har funnet VRE hos pasienter i løpet av de siste årene. VRE er ikke farlig for de fleste, men bakterien kan smitte, derfor skal pasienter med påvist VRE isoleres. Ved Haukeland har de registrert at poster med stort overbelegg og mange korridorpasienter har flest VRE-tilfeller.
Den siste uka er det funnet tre nye VRE-smittede pasienter ved St. Olav. Alle har hatt opphold på Øya i Trondheim. – De nye tilfellene av smittede pasienter er funnet ved avdeling for rekonstruktiv ortopedi og plastikkirurgi. Vi må nå anse det slik at avdelingen har et utbrudd, sier smittevernoverlege Andreas Radtke ved St. Olavs Hospital. Pasientene ble umiddelbart kontaktsmitteisolert.
Ifølge Folkehelsa ble det første kjente VRE-utbruddet i Norge rapportert fra Haukeland universitetssykehus i 2010-2011 ved lungemedisinsk avdeling. Sykehuset klarer ikke å bli kvitt bakterien. Haukeland har derfor innført faste rutiner for å overvåke bakterien. |
0 Kommentarer