– Mastergrad ikke nødvendig
Sykehuset trenger spesialsykepleiere, men ikke med mastergrad. – Vi ser ikke behovet, sier fagdirektøren ved Stavanger universitetssykehus (SUS).
Institutt for helsefag ved Universitetet i Stavanger (UiS) har lenge jobbet for å få på plass en master med spesialisering innen anestesi-, intensiv- eller operasjonssykepleie. Fra høsten starter UiS opp med den nye mastergraden som vil gå over to år.
– Vi ønsker å øke kompetansen til disse gruppene, og mener alle bør ta en master, sier leder ved Institutt for helsefag, Kari Vevatn.
– Ser ikke behovet for at alle disse studentene må ta en master for å få jobb som spesialsykepleier, sier fagdirektør Sverre Uhlving ved SiU til NRK Rogaland.
– Vi har kun råd til å gi stipend for det sykehuset må ha, som er sykepleiere med halvannet år videreutdanning. En toårig mastergrad gir en mer akademisk utdanning, men er ikke nødvendig for flertallet, mener fagdirektøren.
Videreutdanning på jobben
Aller helst ønsker sykehuset at sykepleiere kan videreutdanne seg samtidig som de arbeider. Slik spesialiseringen ofte er for leger. Denne muligheten har sykehusets fagdirektør tatt opp med universitetet.
Instituttleder Kari Vevatn ved universitetet mener det er viktig at sykepleiere får en akademisk utdanning og dermed lærer seg å finne fram til og oppdatere seg på fagområdet.
– Kunnskap er ferskvare som hele tiden må utvikles, og de beste sykepleierne får vi i de som tar en master.
Fylkesleder Nina Horpestad i NSF Rogaland støtter instituttlederen. Hun stiller spørsmål ved om sykehuset har den kompetansen som er nødvendig for å drive videreutdanningene.
Øker stipendene
Sykehuset i Stavanger trenger 35 til 40 nye spesialsykepleiere innen anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie hvert eneste år.
I fjor høst var det kun sju sykepleiere som meldte seg på de interne videreutdanningene ved SUS. Fra kommende høst har sykehuset økt stipendet fra 130 000 til 200 000 kroner per år til de som vil spesialisere seg innen anestesi- og operasjonssykepleie, og 250 000 kroner til de som velger intensivsykepleie.
200 000 kroner i stipend under utdanning er kun for barnløse eller godt etablerte med nedbetalt hus og gjeld, mener sykepleier Glenn Frode Vanglo.
Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) tilbyr sykepleiere i videreutdanning innen anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie tarifflønn. Det betyr at alle arbeidsrettigheter som feriepenger og pensjonspoeng er ivaretatt, og det gis lønn etter ansiennitet. Sykehuset Nord-Trøndelag lover 75 prosent lønn under videreutdanningen.
0 Kommentarer