fbpx 80 milliarder euro til forskning Hopp til hovedinnhold

80 milliarder euro til forskning

KLAR, FERDIG...:Horisont 2020 er ikke bare for europeiske forskere, her inviteres hele verden til å delta.

Norske forskere bør ha søknadspennen klar. Januar 2014 er det offisielle startskuddet for EUs forskningsprogram Horizon 2020. I potten ligger 80 milliarder euro.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen markerte fredag 6. desember den norske lanseringen av Horizon 2020.

EUs nye forsknings- og innovasjonsprogram ble vedtatt av EU på tirsdag og starter opp 1. januar 2014.


Internasjonalt

Kunnskapsministeren håper at norske forskere og forskningsmiljøer er klar til å skrive gode søknader slik at Norge blir en markant deltaker.  

 – Horisont 2020 er ikke bare for europeiske forskere, her inviteres hele verden til å delta. Det betyr at våre forskere har mulighet til å delta i noen av de fremste forskningsnettverkene i verden, og får tilgang til fremragende kunnskap utviklet andre steder sier Røe Isaksen i en pressemelding.  


Færre papir-tigre

Europeiske forskere skal bruke mer tid i laboratoriene og mindre tid på å fylle ut papirer, sier EUs kommissær for forskning og innovasjon, Maire Geoghegan-Quinn melder Forskningsrådet.

Kommisjonen vil bruke 80 milliarder euro på programmet over en sju års periode. Budsjettet økes dermed fra 50 milliarder euro.


Tre viktige områder

I Horizon 2020 vil innsatsen bli fokuserert på tre felter:

• Fremragende vitenskap, der det europeiske forskningsrådet ERC, mobilitetsprogrammer, fremtidsteknologier og infrastruktur vil ligge.

• Industrielt lederskap. Her vil man finne nøkkelteknologier som IKT, nano-, bio- og romfartsteknologi, finansieringsordninger for risikokapital, samt innovasjon i de små og mellomstore bedriftene (SMB).

• Forskning for å løse samfunnsutfordringene er den tredje foten i Horizon 2020. Seks sentrale samfunnsutfordringer er utpekt:

1. Helse, demografi og velvære
2. Matsikkerhet, marin og maritim forskning, bærekraftig landbruk og bioøkonomi
3. Sikker, ren og effektiv energi
4. Smarte, grønne og integrerte transportløsninger
5. Klima, ressurseffektivitet og råmaterialer
6. Inkluderende, innovative og sikre samfunn