fbpx Svenske studenter vant lønnskamp Hopp til hovedinnhold

Svenske studenter vant lønnskamp

Svenske sykepleierstudenter fikk endelig kravet sitt gjennom: Sykehuset i Uppsala er det første sykehuset i Sverige som tilbyr begynnerlønn på 25 000 kroner i måneden.

Nyheten spredte seg raskt i går i svenske medier og på sosiale medier: Ved Akademiska sjukhuset i Uppsala har nyutdannede sykepleiere blitt tilbudt en begynnerlønn på 25 000 kroner. Lang tids intensiv lønnskamp fra studentenes side ser dermed ut til å ha båret frukter.

 

– Fantastisk

– Det føles helt fantastisk. Det er ikke bare en stor dag for oss i Uppsala, men for sykepleiere i i hele landet, som i lang tid har kjempet for en oppvurdering av yrket og kompetansen vår, sa Björk Eriksson, ordfører i sykepleiernes studentforening i Uppsala, til svensk tv (svt).

Da studentene formulerte kravet første gangen for to år siden, var det minimum 24 000 i måneden. I år ble det oppjustert til 25 000. Anna Libert, talsperson for studentgruppen, sa til Sykepleien tidligere i høst at de brukte sosiale medier som instagram, twitter og facebook som arenaer for kampen.

 

Ikke for alle

I Sverige har de individuelle lønnsforhandlinger, og HR-direkrøren ved Akademiska sjukhuset i Uppsala, Inger Thorén, sier at den nye lønnen har blitt tilbudt til noen, men at det ikke er noen generell inngangslønn.

– Vi har fremdeles individuelle lønnsforhandlinger som utgår fra kompetanse og erfaring, sier hun til svt.

 

Diskusjon blant sykepleierne

På den lukkede facebookgruppen "Sjuksköterskor ryter ifrån", blir nyheten stort sett godt mottatt, men noen av de eldre sykepleierne uttrykker misnøye. Noen av dem med flere års erfaring tjener ikke mer enn 25 000 i måneden og noen tjener faktisk mindre. Men de negative røstene blir imøtegått av flere som mener de måtte slutte å "gnelle", og heller kaste seg med i lønnskampen som studentene har satt igang.

 

Se nyhetsinnslaget fra svt her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse