fbpx Mot krisesommer i Sverige Hopp til hovedinnhold
Sommeravvikling:

Mot krisesommer i Sverige

Over halvparten av Vårdförbundets lokalavdelinger frykter alvorlig mangel på sykepleiere i sommer. Situasjonen er enda verre enn i fjor ifølge det svenske sykepleierforbundet.

Det går fram av ”Sommar 2013 – En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser” som er gjennomført blant Vårdförbundets lokalavdelinger.

I tillegg til mangel på sykepleiere, svarer 40 prosent at det også vil bli alvorlig mangel på spesialsykepleiere. Alvorlig mangel er definert som ”mycket omfattende nedsättning av bemanningen”.

 

Sykepleiere må utsette ferien

Hvordan vilarbeidsgiverne løse bemanningssituasjonen?

Det går blant annet på å redusere antall omsorgsplasser, øke overtidsarbeidet og gjennom ulike bonusordninger å forsøke å få sykepleiere til å velge ferie på andre tider av året. Hele 40 prosent svarer at arbeidsgiver flytter ferier uten noen form for ekstra kompensasjon.

I de fleste regioner (over 80 prosent) planlegger man å stenge enheter på grunn av mangel på vikarer. I fjor var det ”bare” 50 prosent som oppgav at de ville gå till et slikt skritt.

Over 90 prosent sier at det blir en stor forverring av pasientsikkerheten denne sommeren. Tre av lokalavdelingene svarer at de ser for seg en svært stor forverring av pasientsikkerheten.

Av erfaring vet man at etter en tøff sommer vil arbeidssituasjonen også til høsten bli tøff på grunn av utslitt personell og utsatte ferier.

 

Arbeidsgiver må ta ansvar

Av tidligere erfaring vet man at etter en tøff sommer vil arbeidssituasjonen også til høsten bli tøff på grunn av utslitt personell og utsatte ferier.

– Det er på høy tid at arbeidsgivere finner mer langsiktige løsninger på den akutte situasjonen. Det er fullstendig absurd at våre medlemmer, som allerede er i en presset situasjon, skal tvinges til å flytte ferien fordi det ikke finnes nok vikarer. De trenger sammenhengende ferie om sommeren, sier Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

 

Les: Sommar 2013

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse