fbpx Er menn dømt til å mislykkes? Hopp til hovedinnhold

Er menn dømt til å mislykkes?

- Når man sier sykepleier, tenker alle at det er en kvinne. Menn som sier de er sykepleiere, er "mannlige sykepleiere" - altså en egen kategori, sier Scott Gartland.

Scott Gartland er australsk sykepleier - og mann.

- Are male nurses set up to fail? The work of caring in a woman`s world. Dette er en "catchy" tittel som jeg håper å leve opp til i mitt første foredrag, sier Scott Gartland.

Han fortsetter videre: Begrepet omsorg er nesten ensbetydende med sykepleie og rommer mye.


Den mannlige historien

- Omsorg er et begrep som kvinnene har tatt eierskap over. Vi har en forståelse av at sykepleiere er sykepleiere og at de er kvinner. Hvis en mann er sykepleier, er han "mannlig sykepleier" ikke bare sykepleier. Vi er en egen kategori. I tillegg er sykepleiehistorien full av kvinnelige pionerer som for eksempel Florence Nightingale. Menns rolle og inntog i yrket er fraværende i historiebøkene. Det er derfor vanskelig for oss å finn mannlige rollemodeller sier han.

Gartland mener at en del av sykepleiens historie mangler.

- Og hvor stiller det oss da i jakten på rollemodeller? spør han og viser følgende plakat på monitoren:

 

To yrker, to kjønn

- Pasienter tenker i steriotyper. På et sykehus finnes det leger og sykepleiere. Thats`s it. Legene er menn og sykepleierne er kvinner. De tenker ikke på at det finnes fysioterapeuter eller andre yrkesgrupper her, sier han.

Når de da treffer en mann som sier han er sykepleier, blir han satt i bås.

- Du er enten homofil, en som ikke kom inn på medisinstudoet, en raring eller kvinnejeger. Uansett hvilken bås du blir satt i, føler du som mannlig sykepleier at du må rettferdiggjøre deg selv overfor andre, sier han.


Uniformert

At sykepleie er et kvinneyrke gjennspeiles også gjennom uniformen. Både når det gjelder hvordan navneskilt, klokker og selve uniformen er designet:

- Jeg fikk nylig en salgsbrosjyre med sykepleieuniformer. Den var dekorert med tre kvinnelige sykepleiere i uniformer med skulderputer, sier Gartland

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse