fbpx – Psoriasis er smertefullt Hopp til hovedinnhold

– Psoriasis er smertefullt

Det viser doktorgraden til Tone Marte Ljoså.

På 1990-tal­let sa læ­re­bø­ke­ne at pso­ria­sis ikke gir smer­ter. Men da sy­ke­plei­er Tone Mar­te Ljo­så spur­te pa­si­en­te­ne, sa de at de had­de vondt. Nå har hun do­ku­men­tert de­res smer­te i den fers­ke dok­tor­gra­den Skin pain and skin discomfort in patients with pso­ria­sis.

Bare kløe

– Det­te er ny kunn­skap, sier hun på te­le­fon fra Høg­sko­len i Bus­ke­rud.

Hun er før­s­te­ama­nu­en­sis ved Høg­sko­len i Bus­ke­rud, men job­ber også som smer­te­sy­ke­plei­er på Riks­hos­pi­ta­let.

Ljo­så har mas­ter­grad i smer­te­be­hand­ling fra Au­stra­lia. Men si­den det var van­ske­lig å få jobb som smer­te­sy­ke­plei­er i Nor­ge, be­gyn­te hun å job­be på hud­av­de­ling. Der så hun pa­si­en­ter med pso­ria­sis og tenk­te at de måt­te ha vondt. Hun spur­te kol­le­ger, og de svar­te «nei, nei, de har bare kløe». Det syn­tes hun var mer­ke­lig og spur­te pa­si­en­te­ne i ste­det. Vel­dig man­ge sa de had­de ube­hag.

 – Jeg ble nys­gjer­rig på hva det­te ube­ha­get er, sier hun.

Myte

Pso­ria­sis er en kro­nisk hud­syk­dom som gir sår og sprek­ker i hu­den.

– Hvor­dan kun­ne man anta at det ikke var smer­te­fullt?

– Det har jeg også spurt meg om, sier Ljo­så.

– At vi ikke aner­kjen­ner smer­te er noe vi ser in­nen­for uli­ke de­ler av me­di­si­nen, og det for­kla­rer hvor­for man­ge pa­si­en­ter ikke får nok smer­te­stil­len­de. At pa­si­en­ter med pso­ria­sis ikke har vondt, er blitt en opp­lest og ved­tatt myte. Helt til noen stil­ler spørs­mål ved den.

Spør

– Men har ikke pa­si­en­te­ne gitt ut­trykk for at de har vondt?

– Det er ofte sånn at de ikke sier de har vondt før de blir spurt. Og må­ten man spør på på­vir­ker hvil­ke svar man får. Det­te gjel­der smer­ter ge­ne­relt. Stu­di­er har vist at spørs­mål som «hvor­dan går det» ofte blir be­svart med «bra». Hvis man ikke spør di­rek­te om smer­ter, nev­ner pa­si­en­ter det hel­ler ikke.

Ljo­så pe­ker også på at si­tua­sjo­nen hvor man snak­ker med le­ger og sy­ke­pleie­re kan av­le­de tan­ke­ne fra smer­ten så den ikke vir­ker så plag­som der og da. Det er snakk om let­te og mo­de­ra­te smer­ter, som man kan av­le­des fra.

Mye vondt

I ar­bei­det med dok­tor­gra­den spur­te Ljo­så 139 pa­si­en­ter med pso­ria­sis om hvor­dan de opp­le­ver smer­te og ube­hag i hu­den. Nes­ten halv­par­ten sa de had­de smer­ter. Pa­si­en­te­ne var i ulik fase av syk­dom­men, noen had­de opp­levd for­ver­ring, and­re var til fore­byg­gen­de be­hand­ling el­ler kon­troll. De fles­te kom til po­li­kli­nikk, en li­ten an­del var inn­lagt i sen­ge­av­de­ling.

Nes­ten fire av ti opp­lev­de ube­hag fra hu­den. Smer­te og ube­hag ble be­skre­vet som klø­en­de, ube­ha­ge­lig, over­fla­tisk, sen­si­tivt, bren­nen­de, ømt og stik­ken­de. De som sa de had­de smer­ter had­de mer al­vor­lig pso­ria­sis enn de som sa de had­de ube­hag. De med smer­te had­de i stør­re grad søvn­pro­ble­mer og re­du­sert livs­kva­li­tet.

Over­ras­ket

Ljo­så ble over­ras­ket over at så man­ge had­de smer­ter i hu­den.

– Vi bad dem ran­ge­re smer­ten på en nu­me­risk ska­la fra 0 til 10, og i gjen­nom­snitt opp­lev­de de smer­ter mel­lom 4 og 6, for­tel­ler hun.

 – Hvor­dan re­age­rer hud­sy­ke­pleie­re på fun­ne­ne?

– De sier de kjen­ner seg igjen i det pa­si­en­te­ne be­skri­ver, men også de blir over­ras­ket over at så man­ge har vondt.

Mer be­hand­ling

Pa­si­en­te­ne be­skri­ver pla­ge­ne som både smer­te og ube­hag. Men ak­ku­rat hva som skil­ler smer­te og ube­hag el­ler om pa­si­en­te­ne snak­ker om de sam­me fe­no­me­ne­ne, vet ikke Ljo­så. Det er en be­grens­ning ved forsk­nin­gen hen­nes og noe hun øns­ker å fin­ne ut mer om. Hun skul­le også gjer­ne un­der­søkt smer­te­opp­le­vel­sen over tid. I hen­nes forsk­ning er pa­si­en­te­ne in­ter­vju­et to gan­ger, med tre må­ne­ders mel­lom­rom.

Det hun fant, var at det blir mind­re smer­ter og ube­hag når pso­ria­si­sen blir be­hand­let.

– Det er lo­gisk å ten­ke at mind­re sprek­ker og sår i hu­den gir mind­re smer­ter og ube­hag, sier hun.

– Det kan sy­nes som om dis­se pa­si­en­te­ne er un­der­be­hand­let. Kan­skje får de ikke ster­ke nok kre­mer, kan hen­de er vi for re­strik­ti­ve med sy­ste­mis­ke le­ge­mid­ler el­ler vi star­ter ikke be­hand­ling hur­tig nok.

Ljo­så pe­ker også på at det er lite kunn­skap om lo­kal­be­hand­ling og hvor lind­ren­de den vir­ker. Og man vet lite om smer­te­lind­ring av dis­se pa­si­en­te­ne.

– Det er na­tur­lig å ten­ke at be­ten­nel­ses­dem­pen­de mid­ler som ikke in­ne­hol­der kor­ti­son (NSAIDS) kan ha ef­fekt og lo­kal­ane­ste­si kan nok fun­ge­re. Men vi vet alt­så ikke, sier hun.

Ikke pso­ria­sis

Pa­si­en­te­ne sa at det var vel­dig sjel­den de fikk til­bud om smer­te­stil­len­de. De bruk­te det også i li­ten grad hjem­me.

– Fore­stil­lin­gen om at pso­ria­sis ikke er vondt kan il­lust­re­res med den­ne his­to­ri­en. En av pa­si­en­te­ne had­de for­talt fast­le­gen om smer­te­ne, og da sa le­gen at det ikke kun­ne være pso­ria­sis han had­de li­ke­vel. For pso­ria­sis gir ikke smer­ter i hu­den. Det er nå ut­da­tert kunn­skap.

– Mitt inn­trykk er at pa­si­en­te­ne jeg in­ter­vju­et sat­te pris på å få snak­ke om smer­ter, sier Tone Mar­te Ljo­så.

Jeg ble nysgjerrig på hva dette ubehaget er.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse