fbpx Usikkert om levealder Hopp til hovedinnhold

Usikkert om levealder

Sykepleierne født før 1959 og som har jobbet i 30 år, er i dag sikret 66 prosent av sin inntekt i pensjon. Men det er ikke sikkert det blir slik i fremtiden.

- Pensjonen skal levealderjusteres. Hva betyr det?

Levealdersjusteringen for folketrygden ble innført fordi gjennomsnittlig levealderen i Norge øker. Pensjonister mottar altså pensjon i flere år enn før, og med det, øker pensjonsutgiftene.

For at ikke pensjonsutgiftene ikke skal gå ut av kontroll, har partene i arbeidslivet forhandlet frem en ny pensjonsavtale, som Stortinget har vedtatt skal levealderjusteres.

Det betyr i praksis at din opptjente pensjon fra folketrygden skal justeres i forhold til antall leveår det er forventet at ditt årskull har igjen på det tidspunkt du tar ut alderspensjonen.

Les også: Hva er pensjon


Usikker fremtid

- Det mange er usikre på, er hvordan denne regelen vil slå ut i det lange løp, sier Erling Bendiksen i KLP. Han har holdt mange seminarer om pensjon. Blant annet doe sykepleiere.

Sykepleierne født før 1953 og som har jobbet i 30 år, er i dag sikret 66 prosent av sluttlønnen i pensjon. Men det er ikke sikkert det blir slik i fremtiden.

- For mange unge i dag vil det bli nærmest umulig å opparbeide seg en sikkerhet på 66 prosent av inntekten i pensjon med denne regelen, sier Bendiksen.

Les også: Finn ut hva du får i pensjon  

 

65 års grense

De fleste sykepleiere har i dag en aldersgrense på 65 år. Det betyr at de i utgangspunktet ikke kan jobbe lenger enn til 65 år.

- Arbeidsgiver har rett til å si ”Du har nådd aldersgrensen. Nå må du ta ut pensjon”, sier Bendiksen.

- Når pensjonen skal levealderjusteres, vil det bli umulig for dem å sikre seg en pensjon på 66 prosent av sluttlønnen. Men det forutsetter selvfølgelig at levealderen i Norge fortsetter å øke, sier Bendiksen.

(tabellkilde: KLP/NHO/SSB)

Les også: Deltid = lav pensjon


Ingen sak - enda

En viktig sak som ikke er avklart, er hvordan levealderjusteringen vil slå ut for de som per 1. januar 2011 (Innføringstidspunktet for levealderjustering) allerede hadde opparbeidet seg mange år i Pensjonsordningen for sykepleiere.

- Det er godt mulig at årene som er opparbeidet i Pensjonsordningen før 2011 vil skjermes for levealdersjustering, men dette må enten forhandles frem eller bli slått fast rettslig, sier Erling Bendiksen i KLP.

Les også: Nye runder med pensjon

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse