fbpx - Smitterverntiltak bør frita for straff Hopp til hovedinnhold

- Smitterverntiltak bør frita for straff

- Det som hele tiden har vært et poeng for oss, er å sikre at straffereaksjoner er forbeholdt folk som opptrer uansvarlig, sier Aslak Syse.

Syseutvalgets NOU om strafferettslige spørsmål ved alvorlige smittsomme sykdommer, ble i dag overlevert til helseminister Jonas Gahr Støre. Han takket utvalget for et godt stykke arbeid.

- Dette arbeidet gir også et godt grunnalg for vår egen samfunnsdebatt. Her er det nok mange som vil ha meninger, sa Støre.

Les også: - Kan for lite om hiv


Avkriminalisering av hiv

- Dette er vel det beste vi kunne håpe på, var den umiddelbare reaksjonen fra Skeiv ungdom og Aksept etter pressekonferansen.

I dag kan hiv-positive som har ubeskyttet sex, eller hiv-positive som ammer sine barn, bli politianmeldt og risikere fengselsstraff. Det foreslår utvalget å endre.

Dersom forsvarlige smitteverntiltak er gjort, forslår utvalget å frita for straffereaksjoner. , Når det gjelder ubeskyttet sex, forutsetter fritaket at helsepersonell har deltatt i smittevernveiledning med begge parter.

Nå skal NOU-en på høring og Aslak Syse sier til Sykepleien at en lovendring tidligst vil tre i kraft i løpet av 2014.

- Klarer politikerne det, vil jeg si det er usedvanlig raskt jobbet, sier han.

Les også: Aksept forventer lovendring


Amming

I NOU-en omtales også mødre med hiv. Utvalget mener påtalemyndigheten bør være sterkt tilbakeholden med å ta ut tiltale der det har skjedd en smitteoverføring fra mor til barn under svangerskap, fødsel eller amming. Hensynet til barnet er det avgjørende, og utvalget mener det ikke er hensiktsmessig med straffeforfølging, fordi mor-barn-relasjonen har en helt annen karakter enn de tilfeller loven i hovedsak er ment å ramme.

– I utgangspunktet vil en mor gjøre det hun kan for å unngå at barnet blir smittet. Om smitte likevel skulle bli overført, vil dette i seg selv være en stor påkjenning for foreldrene, står det i NOUen.

Utvalget bemerker at helsetjenesten i slike situasjoner må gjøre det som er mulig for å bidra til å legge til rette for at kvinnen velger å følge den aktuelle behandlingen.

Les også: Norsk lov stigmatiserer mødre med hiv

 

Se filmsnutten under om hva utvalgsleder og professor dr.juris. Aslak Syse svarer på spørsmål om straffeansvar for hiv-positive mødre som ammer, og hiv-positive som har sex med usmittet partner.

 


Lovtekst

Her er lovteksten utvalget foreslår at Stortinget vedtar:

§ 237 skal lyde:

Med bot eller fengsel inntil tre år straffes den som overfører en smittsom sykdom som medfører betydelig skade på kropp eller helse. På samme måte straffes den som utsetter flere personer for slik smittefare eller gjentatte ganger eller ved hensynsløsatferd utsetter en annen person for slik smittefare.

Straff etter første ledd kommer ikke til anvendelse ved smitte som overføres ved seksuell omgang, når den som er blitt smittet eller utsatt for slik smittefare, på forhånd har samtykket i nærvær av helsepersonell i forbindelse med smittevernveiledning.

Straff etter første ledd kommer heller ikke til anvendelse når forsvarlige smitteverntiltak er iakttatt.

Grovt uaktsom smitteoverføring straffes med bot eller fengsel inntil ett år.

Grov smitteoverføring straffes med fengsel inntil seks år. Ved avgjørelse av om smitteoverføringen er grov, skal det særlig legges vekt på om smitten

  • a) har ført til tap av liv
  • b) er overført til to eller flere personer
  • c) er overført ved atferd som er særlig hensynsløs

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse