fbpx Bør hiv-smittede mødre straffes for amming? Hopp til hovedinnhold

Bør hiv-smittede mødre straffes for amming?

Hiv-smittede mødre som ammer sitt barn kan risikere 6 års fengsel i Norge. Fredag kommer en rapport som kan endre på lovverket.


- Loven bør endres slik at Norges lovgivning er i tråd med FNs anbefalinger om å ikke kriminalisere hiv-positive.

 

 

Det skriver Kristin Næss-Andresen (bildet), jordmor med mastergrad i reproduktiv helse, og ansatt ved føde og barselavdelingen ved Oslo universitetssykehus i en fagartikkel i Sykepleien. Medforfatter er Ann Kristin Bjørnnes.

Hele fagartikkelen kan du lese  her.

 

Kristin Næss-Andresen jobber direkte med hiv-smittede mødre. Ved hennes avdeling forløses rundt 20 hiv-positive kvinner hvert år.

Næss-Andresen er svært spent på hva det såkalte Syse-utvalget har kommet fram til, når de fredag morgen leverer sin rapport til Helse- og omsorgsdepartementet.


Smittefarlig adferd

Det er straffelovens paragraf 155 som regulerer de såkalte allmennfarlige smittsomme sykdommene. Med bakgrunn i denne loven kan en hiv-positiv kvinne som ammer sitt barn risikere å bli dømt til fengsel i inntil seks år. 

Formålet med smittevernloven er å verne befolkningen mot smittsomme sykdommer. Utvalget ble nedsatt av regjeringen for to år siden for å se på om det er riktig å bruke straffeloven til å rettsforfølge smittefarlig adferd. 

- Det er et dilemma at hiv-debatten i Norge ofte har dreiet seg om seksualitet, og i hovedsak knyttet til gruppen menn som har sex med menn. Reproduktiv helse har fått en relativt liten plass i den norske hiv-debatten. Dette er betenkelig da de fleste nysmittede er asylsøkere og flyktninger, mener artikkelforfatterne.


- Frykt for straff

- Det hiv-positive kvinner trenger er mer oppmerksomhet og oppfølging slik at disse i større grad kan ta valg om svangerskap, fødsel og ernæring av barnet på et realistisk grunnlag og ikke ut fra frykt om straff, skriver Næss-Andresen og Bjørnnes.

Les også:- Kan for lite om hiv


- Diskriminerer hiv-smittede?

Utvalget er ledet av professor Aslak Syse. Han ønsker ikke å kommentere om rapporten vier hiv-smittede mødre spesiell oppmerksomhet, før den blir lagt fram fredag.

- Vi må blant annet se på om dagens lovverk diskriminerer hiv-smittede, sa daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da utvalget ble nedsatt.

Loven bør endres Kristin Næss-Andresen og Ann Kristin Bjørnnes

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse