fbpx Ansetter ikke sykepleiere fra visse skoler Hopp til hovedinnhold

Ansetter ikke sykepleiere fra visse skoler

Da sjefsykepleier Mette Dønåsen skulle velge blant nyutdannede sykepleiere, var det enkelte skoler som gjorde at søkeren ikke engang ble vurdert.

Det er store forskjeller mellom landets sykepleierutdanninger. Det avdekker både en ny rapport fra  Nifu og Sykepleiens undersøkelse. Spørreundersøkelsen viser at det er enkelte skoler ledere rett og slett ikke ønsker å ta inn nyutdannede sykepleiere fra.

Den erfarne sykepleierlederen Mette Dønåsen legger ikke skjul på at det foregår en siling som går på hvor de nyutdannede søkerne kommer fra. 

– Jeg har vært med på å legge bort søknader fra sykepleiere som kommer fra enkelte utdanninger.

– Hvorfor ?

– Erfaringen er at enkelte av landets 28 sykepleierutdanninger rett og slett har hatt for lav kvalitet. Det betyr at sykepleierne som ble uteksaminert derfra hadde så grunnleggende mangler i utdanningen at de måtte ha mye opplæring før de kunne begynne å arbeide selvstendig, sier hun.

Les også kommentaren: Sykepleier = sykepleier?


Store forskjeller

Dønåsen har over 25 års klinisk erfaring fra spesialisthelsetjenesten, hun har jobbet som sykepleierleder på alle nivå i spesialisthelsetjenesten. Blant annet har hun arbeidet som sjefsykepleier ved Radiumhospitalet og Ahus.

Som sjefsykepleier med ansvar for å ansette sykepleiere, forteller Dønåsen at hun opplevde forskjellene i sykepleierutdanningene som store.

- Nyutdannede sykepleierne fra enkelte skoler krevde svært mye opplæring. Overgang til den praktiske virkligheten ble svært stor, sier hun.

Les også: Praksisveiledning over telefon


Uten sykehuspraksis

– Hvilke mangler er det snakk om?

– For eksempel er det sykepleiere som aldri har hatt sykehuspraksis, eller det er studenter som ikke klarer å sette teorien opp mot praksis, sier Dønåsen.

– Gjelder dette enkeltstudenter, eller mener du det er systematiske svakheter?

– Dette gjelder ikke enkeltsykepleiere, men er snakk om systematiske svakheter.

Dønåsen jobber nå som avdelingsleder for sykepleiertjenesten ved Glittreklinikken. Hun har tidligere også vært leder for Norsk Sykepleierforbunds fagpolitiskeavdeling. Søkerne til Glittreklinikken er ifølge Dønåsen så mange og høyt kvalifiserte at det ikke lenger er noe tema for henne å ansette nyutdannede.


Vil ikke nevne navn

– Hvilke skoler er det som ikke holder mål?

– Jeg ønsker ikke å peke på enkeltskoler. Det er fem år siden sist jeg satt i en stilling hvor jeg måtte ta slike valg, så jeg tar høyde for at utdanningene kan ha endret seg. Men det er et faktum at det var en merkbar kvalitetsforskjell på studentene.

Les også: Bekymret for sykepleierutdanningen

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse